На 27 май 2018 да почерпят

Велик Бейл и комични вратарски грешки – “Реал” отново е футболният крал на Европа Кралският клуб спечели финала срещу "Ливърпул" с 3:1

Най-високият човек в историята

Съюзът на колекционерите в България: Сбогом, Маестро Светлин Русев!

Нападение срещу център на “Белите каски” в Сирия, петима спасители са убити

Швеция тества електрически път Участъкът от 2 км е първият по рода си в света

ОПЕК и Русия се договарят да увеличат добива на петрол

Израелски военен, ранен на Западния бряг, почина в болница

Вирусът Нипа – новата Ебола СЗО го постави в Топ 10 на най-опасните патогени

Шофьорът на камиона, в който бяха открити 191 кг хероин, остава в ареста

Съобщенията от институциите да са само на роден език, предлагат патриотите

30 годишен бургазлия се хвърли от 7 етаж

Акция „Бира за смет“ чисти плажа Срещу 100 кенчета кехлибарена течност доброволци събраха 2 тона боклук

Пиян съсипа картина в известна московска галерия

Рибарските семейства почерпени с чорба, малка мастика и сладолед

Търновец учи и преподава в университета в Кьолн

Ивайло Иванов от Велико Търново, който е петокурсник по медицина в университета в Кьолн, Германия, преподава на по-младите си колеги. 23-годишният възпитаник на Природо-математическата гимназия във Велико Търново вече девети семестър води семинарите по химия по специална програма на чуждестранния ВУЗ.

“Тази програма дава възможност на най-добрите студенти да се изявят още докато учат. Часовете, които Ивайло води, се наричат туториуми и са семинарни упражнения. Химията е най-тежкият изпит за всички студенти в първи и втори курс. Понякога се случва някои от бъдещите медици да го държат по 7-8 пъти. Без този изпит не може да се продължи следването и изучаването на биохимия”, обяснява майката на Ивайло-Илияна Иванова.

Тя разказва, че ръководството на университета поверило отговорната дейност на сина й още като първокурсник, след като

издържал изпита с най-висок успех

от всичките 150 студенти. Гордата майка споделя, че студентите в Кьолнския университет всяка година гласуват за любим преподавател и Ивайло получил тяхното признание.

“В последните две години се класирах на трето, а след това на второ място. При анонимното гласуване тази година обаче съм на първо място за “Награда за обучението”. Това е голяма чест, тъй като се състезавах с професори и доценти с дългогодишен стаж и опит, докато аз съм все още само студент. Преди седмица научих, че ще получа приза за отлично качество на преподаване в хуманната медицина на специална церемония през януари. Това за мен е огромно признание”, сподели пред “Труд” Ивайло Иванов.

Наред с това постижение амбициозният младеж е признат и за най-успешния студент на университета. Ивайло Иванов доверява, че повече от половината му колеги, на които той е преподавал химия, са се справили успешно с трудния изпит. В писмените си мотиви за дадената подкрепа за нашенеца много студенти написали до ръководството на престижното учебно заведение: “Омръзна ни да седим по земята и по первазите на прозорците. Осигурете по-голяма зала за лекциите на нашия преподавател, защото са изключително интересни.”

Илияна Иванова разкрива, че отначало Ивайло искал да стане детски хирург, но след това интересът му се насочил към пластичната хирургия. Голямата страст на младия търновец обаче е биохимията и е привлечен и от научни изследвания. Затова не случайно още като първокурсник находчивото момче започнало работа в лабораторията на една от най-големите кьолнски болници, в която се изследват пациенти, имащи проблеми със съня и дишането.

Докарвал си по стотина евро на дежурство

Междувременно се захванал да работи за немска частна фармацевтична компания за медицинска козметика със седалище в Берлин. “Ангажиментът му е да пише статии и да отговаря на клиентски запитвания за продуктите. Ивайло сътрудничи и на най-известното немско медицинско списание. Срещу публикациите получава учебници и литература, които са му необходими за обучението”, допълва Илияна Иванова.

Тя обяснява, че синът й имал завидни успехи още като ученик. Като зрелостник станал носител на наградата на община Велико Търново “24 май”. Призът от 1000 евро момчето инвестирало в образованието си. Ивайло сам избрал университета, в който да учи, заминал за Кьолн, кандидатствал и го приели. Младежът владее перфектно немското слово и в Германия не искали да повярват, че това не е родният му език. Говори свободно още френски и английски език. Родителите на петокурсника все още не са му ходили на гости там.

“Изключително съм доволен от университета. Медицината е тежка наука и аз трябва много да чета. На занятията ни показват последните научни открития, най-новите изследвания, които учените правят. Наложи ми се да посетя и цикъл лекции “Смърт и тъга”. На тях ни учат как да съобщаваме трагичните новини на близките на пострадалите и починалите. Посещавам и часове по желание, в които студентите гледат всички медицински сериали, които Холивуд създава, и след това ги коментираме”, споделя Ивайло Иванов.

Кадърният търновец е категоричен, че след дипломирането си няма да се върне в България. “Животът в Германия е прекрасен и хората с потенциал и качества се оценяват високо. В тази страна на почит са умните и способните. Мога да работя с най-модерната техника, мога да правя изследвания, мога да направя важно научно откритие”, изрежда преимуществата Ивайло Иванов.

Амбициозният нашенец е получил стипендията на провинция Северен Рeйн-Вестфалия. Това е награда, която се връчва на най-талантливи студенти независимо от етапа им на следване. Половината от сумата се осигурява от частно лице, а останалата част от Министерството на иновациите на Северен Рeйн-Вестфалия. Подборът е изключително строг и в това състезание могат да участват всички студенти по медицина в Кьолн.

“Ивайло трябва да изкара общо 13 семестъра, за да завърши медицина, и след това ще трябва да избере областта, в която да специализира. Все още няма приятелка. Набляга на здравословното хранене и фитнеса. Слабост му е марковата козметика, която купува от специализиран магазин в Дюселдорф. При едно от посещенията си в търговския обект направил впечатление с познанията си и в тази област и му предложили 3 дни да работи в парфюмерията”, реди щастлива майката на преуспяващия търновски студент.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.