Папа Франциск призова да няма повече войни

Папа Франциск отправи днес новогодишното си пожелание към света, като се помоли да няма войни, предаде Асошиейтед прес.

Десетки хиляди туристи, богомолци и граждани на Рим се струпаха на площад "Свети Петър" за първата поява на папата през 2015 година. Папа Франциск изрази желанието си да няма повече войни и увери събралото се множество, че "мирът винаги е възможен. Ние трябва да се опитваме да го постигнем".

Папа Франциск посочи плакат, носен от вярващите, на който пишеше че „молитвата е в основата на мира", заявявайки, че е съгласен с написаното.

По-рано, по време на службата в базиликата "Св. Петър", той се помоли за "цялото човешко семейство". Франциск помоли Бог да даде и "мир в сърцата, мир в семействата и мир между нациите".

Освен това той призова хората от всички религии и култури да се обединят, за да се борят срещу робството и трафика на хора. Всеки има дадено му от Бог право да бъде свободен, цитира Ройтерс думите на папа Франциск на службата.

Службата в базиликата "Св. Петър" отбеляза Световния ден на мира, почитан от Римокатолическата църква. Тази година мотото му е "Не роби, а братя и сестри".

"Всички сме призовани от Бог да бъдем свободни, всички сме призовани да бъдем синове и дъщери и всеки, според своите отговорности, е призован да се бори с модерните форми на поробване. От всеки народ, култура или религия, нека обединим силите си", заяви папа Франциск.

Миналия месец папа Франциск призова потребителите да избягват евтините стоки, които може да са произведени с принудителен труд или чрез експлоатация. По данни на неправителствени организации близо 36 милиона души живеят като роби по света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Филип Боев

    СМЕШЕН ПЛАЧ /жалък вой/ Четох писанията по повод на пенсионирането на д-р Кантаржиев и съм учуден от публикациите на авторите им. Ще се спра на участието на д-р Карнтарджиев в НОЩ, защото не зная нищо за дейността му преди това. Искам само да припомня някои факти. Дълго НОЩ се лута какво да се пави. Стигна се до вредни мерки като затваряне на паркове и градини. Затвориха се гражданите на големите градове да не ги напускат с лични автомобили, а междуселищния обществен транспорт и служебен такъв не се спря. Така се осигури обмяна на вируси на работните места. Цитираха се цени на тестове и ваксинации сякаш здравето миже да има цена. Много се закъсня с Единният портокол за лекуване на Ковид. Как реагираха сегашните оплаквачи? Включително и Лекарския съюз? НОЩ говореще за яко мрене, за недостиг на чували за трупове, всяваше паника в хората. Как реагираха от сегашният хор от политикани? Всеки човек има живота си възходи и падения. Според мен участието в НОЩ е падение. Създаването му бе прехвърляне на отговорност от МЗ и МС на НОЩ. Факта, че никой не оспорва качествата на заместничката на д-р Кантарджиев говори, че той е успял да подготви добър заместник и живота продължава. Накрая д-р Кантарджиев нека не забравя за израза-*Господи пази ме от приятелите ми, от враговете ми сам ще се пазя*!

Още от Свят