Кмет на село стана шофьор на ТИР в чужбина

Свикват две общински комисии

Ректорът на СУ: Всяка година намаляват кандидат-студентите заради демографската криза Може да се отмени решението за нулев прием в специалност „Медицина“, каза проф. Герджиков

И отново цар (В)Каранга!

Германският външен министър Хорст Зеехофер поиска отмяна на Шенгенското споразумение

Алпинисти покоряват хилядник в Тяншан Монтират въжена градина в местността Ксилифор край Търново

Временно е спрян токът в кв. “Кулата” във Враца заради скъсани проводници

Учени ще развиват наука в помощ на туризма и творческите индустрии Проектът за креативен център е на ВУМ във Варна за 7 млн. евро

Без малко да се сдобием с родна аристокрация Фердинанд мечтаел за нашенци с титли, но липсвали мераклии

291 екипа на ОССЕ наблюдават изборите в Русия

Пучдемон: Трябваше да обявя независимост на Каталуния по-рано

Пет селища в Пазарджишко са без ток заради аварии от силния вятър

Вижте как протича гласуването за руски президент в София и Пловдив (СНИМКИ)

Мътилка потече от чешмите в пет монтански села, пращат им водоноски

ЦСКА спечели водната битка с “Левски” след късна драма

Десет хиляди чужденци работят и живеят в България

Десет хиляди чужденци живеят и работят в България, съобщава “Нова телевизия”.

Една от тях е Лидия Мария Антунес Сарагашо, португалка, живяла дълги години в Канада.

“В Португалия и нещата станаха малко сложни от икономическа гледна точка. И започнах да се изморявам от това да работя сама за себе си. И така реших да дойда за ново приключение и всъщност …никога не е късно да започнеш на чисто”, споделя Лидия.

Испанецът Карлос Браво Лгуна, на 24 години, също по икономически причини се премества тук. Той избира София пред Лос Анджелис. И макар Лидия и Карлос да вярват, че са избрали една от най-хубавите държави, всички около тях били шокирани. Дори българите. Карлос и Лидия далеч не са единствените, взели решение да живеят тук. Официално близо 10 000 чужденци са избрали именно България като най-доброто място за работа.

“Средно годишно нарастват с относително малък брой, но около 10 000 чужденци, работещи в България е съвсем не символичен брой. И спокойно може да кажем, че ако за българите тук не е най-привлекателното място за работа, то се оказва, че то е такова за не малко чужденци”, пояснява Росен Бъчваров от НАП.

Карлос и Лидия са на същото мнение – и двамата казват, че животът им в София е доста по-добър от този, който са имали в Португалия и Испания. По думите им, основното правило, когато живееш в чужбина, било да не живееш като емигрант. Затова те живеят пълноценно. И така освен хубавите неща тук виждат и редица недостатъци. Някои от тях доста символични за България. Извън битовите неволи, най-големият проблем в България, в очите на Карлос и Лидия, е самосъзнанието на повечето хора. Все пак те биха останали да живеят в България. А единственото, което биха променили, е самочувствието на българите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.