По покана на ПП АБВ се проведе среща с представители на Арабските асоциации в България

Красимир Вълчев: С 3 млн. лв. на година ще бъдат увеличени стипендиите на докторантите

Хванаха двойка 70-годишни българи да правят секс на централна улица в Солун

Броят на загиналите при срутването на моста в Генуа достигна 35

ВТ-Полицаи от Свищов разкриха две кражби за броени часове

С военни почести посрещнаха двамата гръцки военни

Стартира второ проучване за потребностите на работодателите от кадри

Формула 1 на ток? До 10 години

Катастрофира шофьор с 2,32 промила алкохол

Христо Иванов заложил „бомбата“ в Търговския регистър Бившият правосъден министър оставил стратегическото звено без резервен център

Томислав Дончев: Правим единно хранилище на данните от всички електронни регистри Много важно е да има и надзор, заяви премиерът Борисов

Владимир Путин е готов да се срещне лично с Ким Чен-ун

Сливането на капитал и власт е проклятието Проблемът е, че политиката е скъпа работа – пари са нужни

Коя е най-приятната за спазване диета?

Хашим Тачи очаква от Меркел да окаже натиск върху страните от ЕС, които не са признали Косово

Десет хиляди чужденци работят и живеят в България

Десет хиляди чужденци живеят и работят в България, съобщава „Нова телевизия“.

Една от тях е Лидия Мария Антунес Сарагашо, португалка, живяла дълги години в Канада.

„В Португалия и нещата станаха малко сложни от икономическа гледна точка. И започнах да се изморявам от това да работя сама за себе си. И така реших да дойда за ново приключение и всъщност …никога не е късно да започнеш на чисто“, споделя Лидия.

Испанецът Карлос Браво Лгуна, на 24 години, също по икономически причини се премества тук. Той избира София пред Лос Анджелис. И макар Лидия и Карлос да вярват, че са избрали една от най-хубавите държави, всички около тях били шокирани. Дори българите. Карлос и Лидия далеч не са единствените, взели решение да живеят тук. Официално близо 10 000 чужденци са избрали именно България като най-доброто място за работа.

„Средно годишно нарастват с относително малък брой, но около 10 000 чужденци, работещи в България е съвсем не символичен брой. И спокойно може да кажем, че ако за българите тук не е най-привлекателното място за работа, то се оказва, че то е такова за не малко чужденци“, пояснява Росен Бъчваров от НАП.

Карлос и Лидия са на същото мнение – и двамата казват, че животът им в София е доста по-добър от този, който са имали в Португалия и Испания. По думите им, основното правило, когато живееш в чужбина, било да не живееш като емигрант. Затова те живеят пълноценно. И така освен хубавите неща тук виждат и редица недостатъци. Някои от тях доста символични за България. Извън битовите неволи, най-големият проблем в България, в очите на Карлос и Лидия, е самосъзнанието на повечето хора. Все пак те биха останали да живеят в България. А единственото, което биха променили, е самочувствието на българите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.