Топ 10 - Най-шокиращите спортни истории за 2014 г.

Някак по инерция спортът и през 2014-а година достави по домовете на своите фенове безкрайно много различни емоции. Някои събития минаха и заминаха по стандартната процедура, други оставиха дълбока следа, която няма как скоро да бъде забравена.

Трябва задължително да отчетем, че нивото на скандалите все пак не стигна най-горната степен в скалата. Например светът не се събуди абсолютно омерзен, както стана след признанието на Ланс Армстронг в шоуто на Опра Уинфри, че е вземал допинг. Не се самоубиха по подобие на 1950-а година ритуално стотина бразилци. Поплакаха си, но все пак за радост не стигнаха до фатални мисли след поражението от Германия на световното първенство по футбол!

В спорта вече се случват хиляди неща всеки ден. Съвсем нормално е и една малка част, само десет от тях, да намерят място в графата шокиращи.

10. Сагата с оцеляването на великия Михаел Шумахер започна на 29 декември миналата година, но като че ли светът осъмна с ужасната новина заедно с махмурлука от новогодишната нощ. Шумахер пострада фатално при безобидно спускане със ски. Новината за случилото с Михаел потресе целия свят, милиони и до ден днешен се молят за неговото оздравяване. Уви, вече се надяваме само на чудо, за да видим отново стария, вечно усмихнат Шуми, който разпръскваше позитивна светлина около себе си.
Видно е, че много от всичките добри новини, които светът чакаше през цялата 2014-а, така и не пристигнаха. Прекрасен човек и спортист, който бе и си остава една от най-великите личности не само във "Формула 1", но и за света. Уникален талант, който завеща след себе си епоха.

9. Друга пътеводна звезда на човечеството окончателно угасна - Оскар Писториус прекара цялата календарна година в съда на Република Южна Африка. От герой, кумир и светъл пример бегачът с протези на двата крака се превърна в обикновен криминален злодей. В неговия случай е валидна максимата - миг невнимание и цял живот страдание. И сега най-малкият му проблем е, че може и да не се върне на атлетическата писта. И че се е запътил към затвора. Едва ли Оскар е предполагал колко е кратък пътят от рая до ада. Дано неговата приятелка Рева Стеанкамп да е отишла на по-доброто място. Тъжното е, че за историята Писториус се записа до О Джей Симпсън, а двамата са толкова различни...

8. Милиардерът Доналд Стърлинг предизвика цунами в американското общество, след като неговите обидни думи по адрес на цветнокожите се появиха в ефир. Скандалът го предизвика интимната му приятелка Вики Стивиано, разпространила записи от техните разговори в медиите.
Сред обидените на расова основа бе и идолът на Америка Меджик Джонсън. 80-годишният Стърлинг направи крайно нелеп опит да се защити, но интервютата му влошиха още повече нещата.
Американците са много чувствителни по темата и буквално го принудиха да продаде отбора си „Лос Анджелис Клийпърс" и да се скрие вдън земя. Така бързо отминава световната слава, ексцентричният "Чичко Паричко" се прочу като меценат и благодетел, а сега е превърнат в съвсем обикновен пенсионер. Който няма да може да се снима на първия ред с поредното си завоевание в кревата. Абсурдното е, че Вики Стивиано също е цветнокожа.

7. Ако има награда за най-нелепо нещастие, трябва да я получи състезателят по крикет Фил Хюз. За негово и наше съжаление това обаче може да стане само в отвъдното.
На 27 ноември Фил Хюз бе ударен с топка в лицето, вследствие на което почина. Сцената обиколи целия свят и абсолютно всички бяха шокирани как може в най-спокойния и сигурен спорт да се случи такава трагедия. Хюз бе само на 25 години- обещаващ състезател, на когото се предричаше бляскаво бъдеще. Вече беше успял да участва в няколко от култовите двубои в този спорт, които по традиция се играят предимно в Далечния изток.

6. И великият Майкъл Фелпс си мина по реда в поредния скандал с негово участие. Нямаше как, просто американците умират от кеф да развенчават своите големи спортни идоли. Първо го направиха с Тайгър Уудс, след това детронираха Ланс Армстронг, а сега нямаше по- подходяща нова жертва от Куршума от Балтимор. И най-успешният олимпиец в историята с 18 титли от най-престижните състезания като много свои предшественици влезе и излезе със заключение "виновен" от съдебната зала.
Поводът не е такъв, че да бъде тотално низвергнат, даже в други страни никой не би му обърнал внимание. За един американски идол обаче шофиране в нетрезво състояние е огромно престъпление. А Фелпс може да измие срама, като се върне за още някой и друг златен медал от игрите в Рио през 2016-а. Говорят, че не бил загубил нищо от бързината си.

5. Знаменитият руски фигурист Евгений Плюшченко разигра уникален театър на зимните олимпийски игри в Сочи. Идеята бе в постановката той да се превърне в основен герой. Първо спечели златен медал в отборната надпревара, но този успех бе някак само за шоуто.
След предястието обаче Плюшченко не поднесе вкусното основно блюдо. И цяла Русия бе потресена и оставена да тъне в пълно недоумение от изненадващото му решение. Евгени загря малко и след това оповести, че се отказва от състезанието.
След като преди това попадна в олимпийския състав на родината си за Сочи след прекрачване на обявените предварително регламенти и загуба на квалификациите. Нелеп край за считания за най-велик фигурист на всички времена. Който трябваше да сложи поантата пред собствената си публика в Сочи. И да остане за историята като първия фигурист с четири индивидуални олимпийски медала през новия век. Сега Плюшченко е обещал, че ще го направи на игрите след 4 години в Корея.

4. Футболистът Майкъл Сам създаде най-жестокия казус, пред който е заставала американската нация от убийството на Мартин Лутър Кинг до наши дни. Това момче стигна до мечтата си - Националната футболна лига (по американски футбол все пак), след като бе избран на драфта от отбора на "Сент Луис Рамс". И веднага сюрпризира новите се работодатели с признанието, че е гей. Подобно откровение се приема добре за холивудските филми, където за артиста футболист съвсем не е проблем да показва своята различна чувственост.
В реалния свят обаче почти се стигна до война. Между онези, които сметнаха, че е кощунство открит гей да играе в най-мъжкия спорт, и другите, които от години се борят за пълно равенство навсякъде и във всичко. И 24-годишният Сам бе понесен като икона от движението, което през тази година постигна доста успехи в борбата за правото на брак и отглеждане на деца между еднополови индивиди в САЩ. Извън темата за различията обаче на Майкъл ще му е много трудно да покаже, че става и за елитен състезател, при това защитник, което е една доста контактна позиция в американския футбол. Междувременно "Сент Луис Рамс" го преотстъпи на "Далас Каубойс".

3. Една сцена от световното първенство по футбол в Бразилия накара цялата планета да гледа с други очи на най-популярната игра. Уругваецът Луис Суарес, известен още като Канибала, се опита и то с успех, да отпие от кръвта на италианеца Киелини в игрова ситуация. Канибалът набеляза жертвата, преследва я като хищник около 20 метра по терена и накрая впи зъби между врата и рамото на нищо неподозиращия съперник. Спомниха си, че този номер съвсем не му е за първи път.
Суарес веднага бе изгонен от първенството, бе му наложено и солидно наказание да не играе 5 месеца в никакви мачове. Сега отново е на терена и тежко и горко на следващата му жертва. Защото, колкото и да обещава, Канибала си остава такъв до края на живота. Видно е, че просто му идва отвътре да хапе, а и специфичната му физиономия и структура на захапката сякаш го насочва в тази посока.

2. И сумото се оказа спорт, в който не само може, но и се правят договорки за нагласяване на крайните резултати от двубоите. В Япония не могат да понесат тази гавра с тяхната древна спортна традиция, която е на възраст от цели 20 века. Националният спорт за японците е нещо специално и дори свещено, той е издигнат на недостижим пиедестал. През тази година обаче сянката на съмнението за корупция в професионалното сумо вече бе хвърлена и се наложи да бъдат правени жестоки реформи, за да се прекрати това уродливо явление за сблъсъците между 200-килограмовите дебелаци.
Светът може да е свикнал с всякакви варианти и форми на черното тото и фиксирани предварително резултати от мачове в какви ли не спортове. Но за японците това да се случва на дохиото си е равносилно на сепуко.

1. 7:1 за Германия. Тази цифра от таблото на мача стои на екрана на телефоните на много фенове на Бундестима. Не само защото са привърженици на отбора, а и защото на някои от тях все още им се струва, че резултатът е сън. Ще се ощипят, ще се събудят и ще констатират, че това не се е случвало. И така е с всички истински футболни фенове по света без да са привърженици на новите световни шампиони. Защото това просто няма как да се случи! В Бразилия на "Маракана" , или "Мъръкъна" както му викат местните, точно Германия да бие "златистите" със 7:1 в полуфинал от тяхното световно! Същата Германия, която от 1958-а бяга като дявол от тамян точно от този фатален за нея сблъсък. Фатален обаче той се оказа за Бразилия! Повторение няма как да стане във футбола и в следващите 1000 години. Това събитие бе най-шокиращото в света на спорта през 2014-а.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт