Как да си купим билет за Новогодишния концерт на Виенската филхармония

1-ви януари няма да е същият без Новогодишния концерт на Виенската филхармония в 12,15 ч. (българско време). Само преди ден 90 телевизии по цял свят излъчиха на живо от австрийската столица поредната триумфална изява.

В златната зала на Мюзикферайн под палката на световноизвестния диригент Зубин Мета, в самото сърце на Виена, филхармониците изсвириха едни от най-прочутите валсофе, галопи и полки на семейство Щраус. Залата за втора поредна година беше украсена с цветя дарени и аранжирани от обществото на австрийските цветари.

В самата Виена новогодишният концерт се излъчва на живо пред виенската опера на огромно табло. Разбира се, усещането съвсем не е като да сте вътре в залата. Как обаче може да се купят билети и възможно ли е?

Като изключим продажбите на черно, обичайният метод е чрез лотария. Тя се провежда със онлайн заявка на сайта на Филхармонията -www.wienerphilharmoniker.at. Поради големият интерес, въпреки че по телевизията се излъчва един концерт, филхармонията свири три идентични - в 12.00 ч. на 30 декември, в 20,30 ч. на 31 декември и прочутият новогодишен на 1 януари, който е и с най-високи цени на билетите.

Срокът за подаване на заявки за участие в томболата е от 2 януари до 28 февруари. Като за новогодишният концерт човек може да кандидатства само за до два билета. Цените започват от 35 евро за правостоящи и достигат до 1090 евро за най-добрите места. За останалите два концерта, цените са наполовина по-ниски.

От Виенската филхармония изтеглят печелившите заявки и ви уведомяват дали сте сред печелилите. Ако сте изтеглени на томболата, ви определят срок, в който да платите билетите си и те ще ви ги изпратят.

Трябва да знаете обаче, че интересът към концерта е много голям. Само за ден бяха събрани над 23 хил. заявки, показва справка на сайта на филхармонията. За сравнение местата в залата са над 1000.

През 2016 г. диригент на Новогодишния концерт за трети път след 2006 г. и 2012 г. ще бъде латвиецът Марис Янсонс. Програмата за концерта все още не е публикувана като единствените сигурни изпълнения са обичайните за бис - "На хубавия син Дунав" на Йохан Щраус - син и "Радецки марш" на Йохан Щраус.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура