Русия покани на среща в Москва 28 сирийски опозиционни лидери

Русия покани 28 сирийски опозиционни лидери на среща, предвидена за втората половина на януари, която да подготви евентуален диалог с режима, предаде Франс прес, позовавайки се на опозиционен източник в изгнание.

„28 опозиционери са получили покана за среща, предвидена в Москва”, заявил пожелалият анонимност източник. Сред тях е Хади ал Бахра, лидерът на Националната опозиционна коалиция в изгнание, ползваща се с подкрепата на Запада, както и двама бивши ръководители на коалицията - Муаз ал Хатиб и Абдел Басет Сида.

В списъка са и представители на толерираната от Дамаск вътрешна опозицията като Хасан Абдел Азим, Ареф Далила и Фатех Джамус. Поканен е и Кадри Джамил, бивш сирийски вицепремиер, който поддържа добри отношения с Москва. Източникът не съобщава дали поканените са приели да отидат на срещата.

През декември руската дипломация съобщи, че Москва се надява да свика среща на сирийската опозиция към 20 януари. Като съюзник на Башар ал Асад Русия се надява, че „неофициалната среща” между вътрешната и външната опозиция ще създаде идеи, позволяващи да се сложи край на сирийския конфликт.

Муаз ал Хатиб, бивш опозиционен лидер и бивш имам на Омаядската джамия в Дамаск, изрази позицията си преди евентуалните мирни преговори в Москва, публикувайки изявление във Facebook, че няма да се стигне до решение без оттеглянето на Башар Асад, съобщи Ройтерс.

Асад вече е отхвърлял призивите да се оттегли, отправяни от Ал Хатиб и други опозиционни лидери. Опозиционните групи и техните западни и арабски съюзници заявяват, че сирийският президент е загубил легитимността си и трябва да си върви. Ал Хатиб заяви, че изявлението му е от името на „Сирия ал Уатан” и е отправено към сирийският народ.

От изявлението не става ясно дали той е лидер на тази нова опозиционна група и кои други членове се включват в него. Муаз ал Хатиб подчерта, че всякакви преговори ще бъдат приети сериозно само ако правителството спре жестоките бомбардировки срещу сирийското население, които по думите му са „едно от най-големите престъпления в човешката история”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия