Юристи от Велико Търново: Хит е съпрузи да приемат фамилиите на жените си

В хит се е превърнала напоследък във Велико Търново практиката съпрузи да приемат фамилиите на жените си. Тенденцията е от година. Само в община Свищов през 2014 г. има поне четири случая, при които не дамата взима фамилията на избраника на живота си, а обратното, обясняват местни нотариуси.

Репортерска проверка на "Труд" установи, че крайдунавският град не е изолиран случай. Разчупването на традицията вече е характерно за цялата Великотърновска област. Статистическите данни за региона сочат, че 15 са общо бракосъчетания през миналата година, при които семейната фамилия е тази на съпругата.
"Причините съпрузите да се окичат с името на жените си най-често са, че дамите произхождат от по-известни родове и мъжете искат да бъдат свързвани именно с тях или пък защото жената е популярна в обществото с професията си", споделят юристи.
Те допълват, че десетки са случаите и при разводите, при които пък жената запазва фамилното име на мъжа си, защото така е позната в социалните среди.

Още в първите минути на 2015 г. на площада във Велико Търново млдеж направи публично предложение за брак на изгората си пред стотиците жители и гости на болярския град, излезли да посрещнат Новата година. Мирослав Бакалов се качи на сцената, грабна микрофона и поиска ръката на своята любима Стела пред смаяните погледи на празнуващите. Кметът на старата столица Даниел Панов , който бе на трибуната, за да поздрави търновци, подари на дамата букет. Градоначалникът пожела здраве и прекрасно бъдеще на влюбената двойка, а велкотърновският митрополит Григорий ги благослови. Присъстващите пък ги приветстваха с бурни овации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини