Бездомници напират за приюта в Русе

Временният приют "Добрият самарянин" в Русе е препълнен, а бездомници продължават да напират заради рязко застудилото се време. Всички стаи с наличните 60 места са заети, а нови обитатели се приемат само с направление от РД "Социално подпомагане". Идват и клошари, тъй като собственици на апартаменти в крайдунавския град ги гонят от жилищни входове заради опасността от пожари.

"Греят се на огън през нощта по стълбищата и ще подпалят блока", обясниха обитатели. В някои кооперации дежурят доброволни патрули, тъй като натирените скитници се връщат и отключват залостените врати. "Макар че не сме длъжни, прибираме безпомощни хора по улиците, но в спешното отделение на болницата и центъра за психично здраве отказват да ги приемат", алармира шефката на центъра за спешна медицинска помощ д-р Пенка Бахчеванова. Линейките разкарват пишман пациенти по 6 часа и няма къде да ги оставят.
"Издръжката на приюта за догодина като делегирана държавна дейност е орязана трикратно", обясни шефът на общинска дирекция "Управление при кризи" Спасимир Димитров. За да не се закрива приютът, общината ще даде нужните 60 000 лв. М.г. В кризисната трапезария на БЧК предлагат на бездомници само храна и баня.
Близо 80 души без покрив са картотекирани с лични данни и пръстови отпечатъци в специален регистър на РД "Социално подпомагане". Едни отказват да влязат в списъка, а други нямат лични карти. Според проверките повечето имат постоянен адрес, но жилищата им тънат в мизерия и мръсотия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони