Набеден за убиец осъди МВР и прокуратурата за 5000 лева

Набеден за извършител на убийство осъди МВР и прокуратурата за 5000 лева неимуществени вреди. Претенцията е предявена от 61-годишен мъж от Свищов. Илия И. бе разследван месеци наред заради смъртта на негов връстник. Несретникът му бил наемател и живеел във вилата му край града. Собственикът на имота бе арестуван и му бе повдигнато обвинение, че е убил Иван Василев защото го спипал, че му е изпил виното в избата. Разследането обаче забуксувало , не били събрани сериозни доказателства срещу Илия И. той бил пуснат от ареста, а обвиението било свалено.

Драмата с Иван Василев се разиграла в началото на 2012 г. Тогава Илия И. алармирал полицията в Свищов, че е открил наемателя си мъртъв. Разследващите обаче решили, че стопанинът се ядосал, тъй като безработният мъж пресушил бъчввата с домашно вино и го намушкал смъртоносно с кухненски нож. На хазяина били повдигнати обвинения, а положението му се усложнила, защото се оказало, че е познайник на органите на реда и има други две криминални регистрации. Три месеца по-късно разследването не събрало достатъчно данни , че Илия И. е виновен. Мъжът бил освободен от следствения арест, а досъебното производство срещу него било прекратено.

Веднага след това обаче, свищовлията завел дело за неимуществените вреди заради престоя в ареста и неоснователното обвинение. Като мотиви за предявения от него иска той посочил, че е получил депресия, очерняне на името, стрес, здравословни проблеми. Илия поискал обезщетение от 50 000 лева от държавата. Окръжният съд във Велико Търново разгледал казуса. Магистратите не приели, че последиците са толкова сериозни и уважили само 10% от иска като отсъдили 5000 лева. Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в старата столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини