Токови аварии възможни в София и Добруджа

Южните и западните части на София, както и някои части от Североизточна България са най-застрашени от аварии в електрическите мрежи у нас. Това показва анализ на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО) за зимния сезон 2014/2015 г.

Основните причини са две - липсата на рехабилитация и обновяване на мрежите, както и излизането от системата на един блок от ТЕЦ „Русе” и на цялата ТЕЦ „Варна” от 1 януари. Според доклада на ЕСО регионите Варна и Добрич остават без голяма работеща мощност, което крие риск от липсата на достатъчно електроенергия.

В София проблемът е друг - основната опасност е от претоварване. Най-голям е рискът в южните и западните квартали на столицата, където алтернативните трасета не са с достатъчна мощност и при изключване поради авария на един електропровод останалите се претоварват. От ЕСО предупреждават, че по този начин една авария може много лесно да се разрасне и да бъде по-трудно отстранима, особено през зимните месеци, когато потреблението на електроенергия скача.

В потвърждение на опасенията на ЕСО част от жителите на квартал „Красна поляна” в София прекараха новогодишните празници на студено и на свещи заради липсата на ток.

Електричеството ту се появявало, ту изчезвало, съобщи Нова телевизия, а уредите в домовете на хората започнали да горят един след друг.

„Нова година изкарахме завити с одеяла. Пуснаха ни тока за 10 минути - само за да се „порадваме” на речта на Плевнелиев. После пак го спряха”, разказа потърпевша пред Нова телевизия.

Според ЧЕЗ аварията е заради незаконно присъединени жилища в ромския квартал „Факултета”.

Вчера кварталът отново остана без електричество за няколко часа заради претоварване на мрежата. ЧЕЗ започна да откача незаконно присъединени абонати.

ИКОНОМИИ
Потреблението на електроенергия спада

И трите компании, доставчици на ток, отчитат спад на потреблението на електроенергия по време на коледните празници спрямо предходната година. Най-голямо е било намалението в Североизточна България, където консумацията е била с 10% по-ниска спрямо Коледата на 2013 г.

Справка на сайта на ЕСО показва, че по празниците най-голямото натоварване на енергийната система е било отчетено в 19,00 ч на 31 декември - 6796 кВтч на час. След това консумацията е започнала бавно да пада. С близо 20 на сто по-малко ток от прогнозираното е използван на 1 януари тази година в същия час от денонощието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес