„Екзакта”: Големият процент от българите искат запазване на Комисията по досиетата

Шофьор на автобус в София намери и върна портмоне с пари

За провокация и за подхвърлени пари в случая с Иванчева и дума не може да става, заяви Сотир Цацаров

Валери Симеонов: НСТС единодушно отхвърли законопроекта за изменение и допълнение на КСО

Модерен лазер за лечение на ретината заработи в Медицински университет-Варна

Санкт Петербург – Градът на Петър или Версай на Изтока

За 101 места за субсидирана заетост кандидатстват общините в Сливенска област

15 училища и два ВУЗ-а участваха в Панорама на образованието в Сливен

Мъж се хвана на работа, близки и полиция го дирят

Надал се уплаши от Григор

Окачват разпятия във всеки кабинет на властта в Бавария Хорст Зеехофер: Ислямът не принадлежи на Германия

Малолетен убиец отива в интернат

Анна Мария Петрова-Гюзелева представи стихосбирката си „…А душата знае“ в Павликени

Жителите на Косовска Митровица дължат 13 млн. евро за вода

НОКА иска промени в стандарта за българските млечни продукти

Токови аварии възможни в София и Добруджа

Южните и западните части на София, както и някои части от Североизточна България са най-застрашени от аварии в електрическите мрежи у нас. Това показва анализ на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО) за зимния сезон 2014/2015 г.

Основните причини са две – липсата на рехабилитация и обновяване на мрежите, както и излизането от системата на един блок от ТЕЦ „Русе” и на цялата ТЕЦ „Варна” от 1 януари. Според доклада на ЕСО регионите Варна и Добрич остават без голяма работеща мощност, което крие риск от липсата на достатъчно електроенергия.

В София проблемът е друг – основната опасност е от претоварване. Най-голям е рискът в южните и западните квартали на столицата, където алтернативните трасета не са с достатъчна мощност и при изключване поради авария на един електропровод останалите се претоварват. От ЕСО предупреждават, че по този начин една авария може много лесно да се разрасне и да бъде по-трудно отстранима, особено през зимните месеци, когато потреблението на електроенергия скача.

В потвърждение на опасенията на ЕСО част от жителите на квартал „Красна поляна” в София прекараха новогодишните празници на студено и на свещи заради липсата на ток.

Електричеството ту се появявало, ту изчезвало, съобщи Нова телевизия, а уредите в домовете на хората започнали да горят един след друг.

„Нова година изкарахме завити с одеяла. Пуснаха ни тока за 10 минути – само за да се „порадваме” на речта на Плевнелиев. После пак го спряха”, разказа потърпевша пред Нова телевизия.

Според ЧЕЗ аварията е заради незаконно присъединени жилища в ромския квартал „Факултета”.

Вчера кварталът отново остана без електричество за няколко часа заради претоварване на мрежата. ЧЕЗ започна да откача незаконно присъединени абонати.

ИКОНОМИИ
Потреблението на електроенергия спада

И трите компании, доставчици на ток, отчитат спад на потреблението на електроенергия по време на коледните празници спрямо предходната година. Най-голямо е било намалението в Североизточна България, където консумацията е била с 10% по-ниска спрямо Коледата на 2013 г.

Справка на сайта на ЕСО показва, че по празниците най-голямото натоварване на енергийната система е било отчетено в 19,00 ч на 31 декември – 6796 кВтч на час. След това консумацията е започнала бавно да пада. С близо 20 на сто по-малко ток от прогнозираното е използван на 1 януари тази година в същия час от денонощието.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.