Съпругата на Джордж Клуни била заплашена с арест в Египет

Съпругата на Джордж Клуни - Амал Аламудин-Клуни е била заплашена с арест в Египет заради критики срещу египетската съдебна система, съобщи "Дейли телеграф".

Аламудин е водещ адвокат в областта на правата на човека. Тя е получила заплахите от египетски представители, след като е посочила недостатъците на съдебната система в страната, които са станали причина за осъждането на трима журналисти на катарската телевизия Ал Джазира.

Международната адвокатска асоциация поискала от Аламудин да изготви доклад относно независимостта на египетската съдебна система. Когато докладът бил готов, той се оказал толкова критичен, че египетските власти отказали той да бъде представен в Кайро, разказва госпожа Клуни. Те я заплашили с арест. В Египет обиди срещу съдебната система се наказват със затвор.

В доклада Аламудин и колегите й подчертават, че египетското правителство може да повлияе над съдиите и на държавните обвинители. Документът препоръчва на правителството да престане да подбира съдии за най-важните дела.

Госпожа Клуни е била в Египет през юни 2013 г., за да подготви доклада, публикуван през февруари миналата година. Тя разказва, че препоръките в него не са били спазени. По повод осъдителните присъди на тримата журналисти госпожа Клуни призова те да бъдат отменени, защото те са опит да се затвори устата на политически опоненти и са равносилни на това да се разстреля журналист на улицата. Според нея в случая с тримата журналисти съдебната система на Египет е била използвана като средство за подигравка с върховенството на закона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят