На 24 май 2018 да почерпят

Пътувай и чети с ретро трамвая на 24 май

Алпинистът Атанас Скатов след завръщането си от Хималаите: Налудничаво е, но смъртта там е нещо естествено

Италианският президент Серджо Матарела връчи мандат за съставяне на правителство на Джузепе Конте

Вдигат пенсиите с 3,8% от юли (обзор) Минималната за осигурителен стаж и възраст става 207,60 лв.

Юлия Скрипал в първо изявление след изписването си от болницата: Събудих се с новината, че с баща ми сме били отровени

Ръст на сделките с имоти в курортите Банско и Слънчев бряг са първенци

Проф. Христо Пимпирев: Мечтая Антарктида да дава повече за човечеството и България да е там

Полицаят заплашвал военния преди смъртта си (обзор) Съдът остави Ангел Желязков в ареста

Иванчева изпързаля правосъдието

Шофьорът на автобуса от катастрофата на магистрала “Тракия”: Казах на пътниците да отворят аварийните кранове и да излязат, аз бях последен

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 24 май 2018

Мая Манолова: Парите за здраве тази година са увеличени, но с това се увеличиха и проблемите

Съдът окончателно пусна АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Ремонтират бул. „Тодор Каблешков“ в София

200 000 българи с по-високи заплати

Работещите на минимална заплата ще получават с 20 лв. повече от януари. От Нова година най-ниското възнаграждение в България вече е 360 лв. на месец. Промяната ще се отрази положително на над 200 000 души. Чистият им доход след плащането на осигуровки и данък общ доход ще се увеличи от 266 лв. на 282 лв.

Въпреки увеличението най-нископлатените работещи ще останат под официалния праг за бедност в страната, който за 2015 г. е 286 лв. Това ще се промени през второто шестмесечие на годината, тъй като от 1 юли минималната заплата ще се повиши до 380 лв. Лошата новина за т.нар. работещи бедни е, че необлагаемият праг от 340 лева за трудови доходи беше премахнат.

През новата година размерът на осигуровките за пенсия, здраве, безработица, майчинство и трудова злополука ще се запази, но хората с високи доходи ще правят по-големи вноски. Причината е, че от 1 януари максималният осигурителен доход се повиши от 2400 лв. на 2600 лв. Получаващите такъв доход ще плащат по 335 лв. осигуровки на месец, което е с 26 лв. повече отколкото през миналата година.

От 1 януари влязоха в сила и новите минимални осигурителни прагове. Синдикатите и работодателите договориха 4,4% среден ръст за 42 бранша. В останалите браншове, в които социалните партньори не се споразумяха, държавата наложи служебно увеличение от 4%. Върху най-високи суми ще се осигуряват мениджърите в производството на кокс и рафинериите. Те ще правят вноски върху минимум 1579 лв.

Земеделците и тютюнопроизводителите също ще имат по-големи разходи за осигуровки. Минималната сума, върху която ще се изчисляват вноските им, се увеличи от 240 лв. на 300 лв. Осигурителният доход за самоосигуряващите се няма да се променя.

Болничният ще се праща по интернет

От Нова година лекарите няма да издават хартиени болнични листове, а ще ги пращат онлайн до НОИ и до Електронния регистър на болничните листове.
За пред работодателя ще се разпечатва документ на хартия, в който ще се посочват периодът и причината за отсъствие от работа.

Целта е да се ускори обработването и плащането на болничните. Досега срокът беше 15 дни след като работодателят подаде листа в НОИ. Очакванията са, че пращането на данните по електронен път ще го съкрати до 5 работни дни.

НОИ вече разпространи безплатния софтуер и инструкции за ползването му. Лекарите, които нямат компютри или интернет в кабинетите си, разполагат с 6 месеца, за да си осигурят.
Редът за плащането на болничните ще се запази.
Както и през миналата година работодателите ще плащат първите три дни. След това разходът се поема от НОИ.

Майките ще вземат по-ниски обезщетения

От 1 януари НОИ изчислява обезщетението за първата година от майчинството от дохода за последните 24 месеца преди раждането. През 2014 г. базата беше заплатата за последните 18 месеца.  Промяната ще се отрази на майките, чийто 45-дневен болничен преди раждането е започнал след Нова година.

Очакванията са, че в повечето случаи включването на по-стари доходи при определянето на обезщетението ще понижи размера му средно с около 10 лева. Това ще спести на НОИ около 6 млн. лв. годишно.

Друга промяна е, че семействата с до три деца ще могат да ползват данъчни преференции през 2015 г. При едно дете годишната данъчна основа на единия родител ще се намалява с 200 лева. Това означава, че той ще плаща с 20 лв. по-малък данък. За две деца намалението на данъчната основа ще е с 400 лева, а за три – с 600 лева.

За пенсия ще трябват още 4 месеца стаж

През 2015 г. възрастта за пенсиониране няма да се повишава, но необходимият стаж ще се увеличи с 4 месеца. Мъжете ще могат да излязат в отдих на 63 години и 8 месеца само ако са се трудили 38 години. За жените критериите са 60 години и 8 месеца възраст и поне 35 години стаж.

Всички пенсии ще се увеличат от 1 юли с близо 2%. Оттогава най-ниската пенсия ще стане 157,44 лв., а най-високата 910 лв. Прогнозите са, че възрастните ще получават средно по 320 лв.

От 1 януари се преустанови отпускането на 25% от социалната пенсия за инвалидност като добавка към друга пенсия. Очакванията са, че това ще намали разходите на НОИ за 2015 г. със 7,3 млн. лв.  Хората, които вече получават такава помощ, ще продължат да я вземат. Това са около 450 000 души.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.