Кораб с 3500 тръби за Южен поток заседна в Бургас (снимка)

Товарен кораб, натоварен с тръби за "Южен поток", заседна в Бургас. Корабът се казва "Сънрайз" и плава под флага на Бахамите.

"Сънрайз" подхождал към пристанището. Тъй като от два дни духа западен вятър, нивото на водата в каналите е паднало с около 20 сантиметра, обясни пред Труд капитан Станимир Николов, шеф на Морска администрация- Бургас.

Вероятно по тази причина морският съд е заорал дъното. Заседнал е в подходния канал на терминал "Бургас Изток-1". По принцип при влизане на кораб в канала трябва да има дълбочина, по-голяма с 1. 50 метра от газенето му, казаха опитни морски вълци.

В ранния предиобед започна операция по изваждането на кораба.

"С два влекача започваме операцията. По- нататък може и да включим още. Единият влекач ще тегли морския съд, а другите ще бутат по корпуса. Операцията не е опасна", обясни капитан Станимир Петров.

"Сънрайз" влиза за трети път в Бургаското пристанище да носи тръби, влизал е и във Варна. Той е бил в Бургас последно преди 40 дни. Идва от Бремен. До момента не е имал проблем с подхождането, чудеха се портови работници вчера. На всичко отгоре времето бе изключително благоприятно - тихо море и дори слънце пробиваше от сутринта. Корабът носи 3 500 тръби, като товарът му е 33 000 тона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини