Топ 10 - "Специалните" жертви на Жозе Моуриньо

Жозе Моуриньо е най-големият враг на съдиите, но неговите футболисти го обожават, защото е изключително лоялен и коректен към тях. Дори почти се е развил култ към неговата личност. Има обаче и една група велики футболисти, които едва ли го смятат за техен ангел хранител. Те са специалните жертви на Специалния!

1. Световният и европейски шампион с Франция Марсел Десаи си тръгна от "Челси" през лятото на 2004-а по настояване на новия треньор Моуриньо. Португалецът не го бе предвидил в плановете си, независимо, че Десаи бе блестящ на две позиции - централен защитник и опорен халф. Макар и да се бе превърнал в огромен любимец на синята част от Лондон със сърцата си игра, Марсел не получи специалната възможност да работи с Жозе. Десаи нямаше време за нови опции, поигра още година в ОАЕ и окачи обувките на пирона.

2. Андрий Шевченко безспорно е един от хората, с чието присъствие Жозе така и не успя да се примири. Украинецът му бе натрапен по славянска линия през 2006-а в "Челси". Шева бе прехвърлил 30-те и не се вместваше в представите на Моу за голова машина. Специалните усилия на Жозе да адаптира Шевченко към рационалната си концепция намериха изражение в 40 мача и само 9 гола за 3 г. Твърде нисък показател в сравнение с Дидие Дрогба. Голямата разлика обаче бе, че единият (Дрогба) бе любимец на треньора, а другият (Шевченко) се бе превърнал в нетърпимо присъствие. От което загубиха и двете страни.

3. Ернан Креспо може да бъде определен за двойна жертва на отношението на Специалния. Първо, не му даде никакъв шанс в "Челси", а след това повтори упражнението и в "Интер". Без съмнение Ернан е повече от убеден, че най-големият проблем в неговата кариера се е наричал Моуриньо, и е имал невероятния малшанс на два пъти да се засече с него. Аржентинецът, смятан за наследник на Батистута, приключи безславно на 33 години с неуспешен опит за летене в "Дженоа", изпратен като компенсация за преминаването в "Интер" на сънародника си Диего Милито. Той се превърна в един от най-големите любимци на Моу, след като му поднесе на тепсия втората купа в Шампионската лига през 2010 г.

4. Друг световен шампион от 1998 г. - Патрик Виера също не пази добри спомени от сравнително краткото си общуване със Специалния в "Интер". Виера пристигна в Милано 2 години преди Моу и затвърди репутацията на най-добрия опорен полузащитник на времето си. Силните му игри и фундаменталната му роля за "нераздурите" не повлияха върху мнението на Жозе, преценил, че срокът на годност на Виера е изтекъл. Не така мислеха в "Манчестър Сити", откъдето веднага го прилапаха.

5. И друг аржентинец - Хулио Крус, изпита специалното отношение. Деветката си бе спечелил репутацията на "черно-синя" легенда преди Жозе да произнесе присъдата. А тя бе същата като за Шевченко - не става за неговия футбол. Крус си тръгна наранен от Милано, поигра малко в Рим и приключи.

6. За да избегне неприятния челен сблъсък, легендата на "Реал" Раул Гонзалес си тръгна още когато разбра за назначаването на Моуриньо в гранда. Друг е въпросът, че плановете на любимеца на феновете на "Реал" бяха да остане до края на кариерата си в Мадрид. В което до идването на Моу никой не се съмняваше.

7. Две мъчителни години прекараха заедно някогашната бразилска перла Кака и Жозе Моуриньо в "Реал". Специалния говореше едно, а правеше друго. Кака така и не получи истински шанс за изява, а кариерата му след общуването с Жозе застина в мъртва точка. Напоследък за Кака се шуми повече за развода му, отколкото за изявите в "Сао Пауло".

8. Друг световен и европейски шампион, но с Испания - Хуан Мата усети специалното отношение на португалеца. Смятан от целия свят за един от най-модерните полузащитници, Мата така и не получи признание от Моуриньо. Миналата зима отношенията им приключиха с внезапен трансфер по посока "Манчестър Юнайтед".

9. Бразилецът Давид Луиш разбра изненадващо, че е по-добре да смени Висшата лига на Англия с по-незврачното френско първенство. Срещу повече пари, но и срещу... забрава. Причината - Моуриньо го пробва на различни позиции, но Луиш не показа необходимата стабилност. Все пак 99% от разбиращите от футбол не могат да си обяснят какви предимства имат Иванович, Тери и особено Кейхил пред техничния и атрактивен Луиш.

10. Единственият, който от жертва се превърна в палач на Специалния, се нарича Икер Касияс. Жозе си бе поставил за цел да го приключи с футбола, както направи с доста други преди него, но удари на камък. Големият капитан не вдигна бялото знаме като Раул, бори си докрай, на специалните номера отвърна с още по-коварни и накрая изгони Моуриньо от собствения си "Реал". И се доказа, че дори единственият Специален в света може да си намери майстора, когато не прецени добре обстоятелствата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • sseed

    Невъздържано и глупаво високомерие на О. Минчев по отношение на един интересен и доказано стойностен човек!

Още от Футбол Свят