Образователният министър: Не му завиждам на Бойко Борисов

Смела заявка за реформи през новата година направи министърът на образованието проф. Тодор Танев. Пред БНТ той се обърна към всички ученици, техните родители, преподаватели: „Честита Нова година. Тази ще бъде абсолютно много по-добра от предната. Сигурно е“.

Министърът, озовал се в центъра на скандал заради изказването си, че Ломоносов и Жолио-Кюри не са никакви учени, отново се увлече в исторически примери. „Наполеон не е бил пълководец, само дето се е вземал насериозно“, каза той, обяснявайки, че и той не се взема много насериозно. „Много ви моля с историческите препратки... Не се знае как ще завърши това предаване“, притесни се водещият Георги Любенов.

„Трябват реформи“, категорично заяви Танев и посочи, че те трябва да почнат от детските градини и да стигнат до висшето образование. Той, обаче, отчита сериозен спад на активността на родителите по въпросите, свързани с образованието на децата им.

„Радикално трябва да се сменят учебните програми, за да се смени цялата философия на преподаване“, смята той. Според него дисциплината в училище може да се подобри, ако учителите умеят да приковават вниманието на децата.

„Учителските заплати трябва да бъдат в абсолютно най-скоро време радикално променени нагоре“, заяви Танев. Той обеща в близко бъдеще да предприеме първите стъпки по този въпрос. По думите му, системата на образованието има огромни вътрешни финансови възможности. Министърът посочи, че няма да се налага да се вземат пари от други министерства. Той съобщи още, че е поканил европейските комисари по образованието и науката да дойдат у нас „заедно да помогнем на България“.

На въпроса от коя партия е, Тодор Танев изтъкна, че е един от съоснователите на Гражданския съвет на Реформаторския блок. Според него, Реформаторският блок съществува благодарение на Гражданския съвет. Той обясни, че съществува мнението, че блокът не трябва да става партия, но трябва да се върви напред и да се извърви този път. „Това е реалността на този етап“, каза Танев.

На въпроса какво би посъветвал премиера Бойко Борисов за призива на Лютви Местан, който поиска ГЕРБ да се отърве от партньорството си с Патриотичния фронт, Танев отговори: „Това е неприятен въпрос и не му завиждам на Бойко Борисов“.

По думите на министъра, Реформаторският блок има бъдеще. „То е трудно и има боричкане в момента с ДПС“, допълни той.

Танев, който е и университетски преподавател, коментира и исканията да си подаде оставка, след скандалното си изказване пред ученици във Враца. Той се възмути от опитите да бъде изкаран русофоб и обясни, че от същото посещение са били определени фрази от контекста, а други са били скрити. Например, министърът изразил възхищението си от Менделеев.

„Направих грешка. Обичам да се изказвам – 32 години се изказвам пред студенти. Направих го провокативно. Може би не трябваше да го направя така“, призна Танев.

Министърът си пожела образованието да почне да кара учениците да мислят и в близко бъдеще децата на България, независимо дали са от София или от провинцията, да могат да си купят не само билет за метрото, но и за космическа совалка, ако се налага.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини