Местан: ДПС се роди от болката на Възродителния процес

ДПС се роди от болката на т.нар. Възродителен процес като обективна необходимост да бъдат възстановени отново изконни човешки права, за да придобият те нови, европейски измерения. Това заявява лидерът на партията в поздравление по случай 25-годишнината от основаването й. То е адресирано до почетния председател на ДПС Ахмед Доган, до нейните членове и симпатизанти и е публикувано на официалния сайт.

Ето пълния текст на обръщението на Местан:

За мен е отговорност и чест едновременно да отправя думи на почит и поздрав по случай 25 години ДПС – съдбовно и отговорно политическо летоброене от 4 януари 1990 година насам. Днес – на 4 януари 2015 година, е важно да се подчертае, че ДПС е партия – категория в политическата система на европейска България – член на НАТО. В този авторитет, разбира се, се влагат най-напред политическата мъдрост, зрялост и далновидност на основателя – д-р Ахмед Доган, и на учредителите й.

Преди 25 години ДПС се роди от болката на т.нар. Възродителен процес като обективна необходимост да бъдат възстановени отново изконни човешки права, за да придобият те нови, европейски измерения. Историческата роля на ДПС е, че трансформира болката от възродителния процес във воля за обща държавност.

Времето доказа развитието на партията като модерната либерална партия на България с безспорни и категорични международни позиции – Либералния интернационал, АЛДЕ и Европейския парламент съответно.

И като пряк участник в управлението, и като опозиция, ДПС неизменно следваше своята дългосрочна политическа стратегия България да се развива като реален член на евро-атлантическото семейство. Това е въпрос преди всичко на ценностен, цивилизационен избор.

Днес като опозиция на управлението на страната ДПС има високата отговорност на евро-атлантически коректив на едно управление, което, предвид на прякото участие на националпопулистите, представя първият сериозен отстъп от ценностнополитическата ориентация на България.

ДПС има високата политическа привилегия в своята идентичност да защитава всяко накърнено право, достойнство и чест на всеки български гражданин. За това ще бъде нашият глас в 43-то Народно събрание.

Пожелавам на всички членове и симпатизанти на ДПС, на всички български граждани мирна, ще рече, толерантна, здрава и успешна 2015 година!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини