Чудото на живота: Жена без цикъл научи, че е много бременна

Малко чудо на медицината или невероятна и неразгадаема магия на живота споходи 31-годишна жена от Търговище, приела, че никога няма да роди своя рожба. Отписала се, след като години се лекувала, а в последните 2 въобще нямала менструация. Дни преди да отиде за изследвания за инвитро, за които чакала 5 месеца, тя научила, че е бременна. При това „много“ бременна, в началото на шестия месец.


Историята на младата жена, която ще наречем Дани, предизвиква учудени усмивки сред близки, лекари и сестри. Някои приели, че това е феномен. Други, че зачатието е подарък от съдбата. Трети, че е просто случайност, но пък толкава щастлива.


Спестяваме истинското име на жената, която не иска да се превръща в пикантна клюка в малкия град. Разказва своето случено чудо обаче, за да даде надежда и на други отчаяни жени, тръгнали по пътя на агонията на бездетието.


Дани правела опити да се сдобие с рожба от повече от близо 11 год. До 23-годишна възраст всичко с нея било наред, но не забременявала. После почнали проблеми с нередовна менструация. Със съпруга й тръгнали по доктори из цялата страна. Мислели и за Германия, където мъжът й имал роднини и бизнес.

„Всички казваха, че нямам гинекологичен проблем. Имало отклонения в хормоните. Лекуваха и нервите ми. Предписваха ми лекарства и аз се тъпчех с хормони. През ден висях при докторите, но те казваха, че ми е рано за инвитро. Преди 2 год. менструацията ми спря окончателно. Лекарите предположиха, че може и да е ранна критическа“, разказва Дани.


Така месец след месец тя се отчаяла, че ще може да роди дете. От първия си брак съпругът й имал свой наследник. Тя пък решила, че съдбата е отредила да приеме като свои близнаците на леля си, която също забременяла трудно и родила на 38 год. В главата и се въртяли и мисли да осинови детенце, за да чува съкровеното „мамо“.

Желанието й за рожба обаче не заглъхвало и в края на юни тя си записала час за преглед за инвитро в нашумяла клиника. Въпреки че сама щяла да плаща всичко, получила час чак за след 5 месеца. Малко преди да настъпи моментът да отиде за първи преглед и назначаване на изследвания я срещнала приятелка, която била на години и имала деца.

„Изгледа ме странно и ми заяви, че приличам на бременна. Така се обидих! Тя знаеше колко ме болеше от липсата на дете. Направо й се разсърдих“, усмихва се сега Дани, която е с едра конструкция и видими белези на бременност нямало.


Същата вечер мъжът й усетил, че го втриса и тръгнал към аптеката. Тя заръчала да й купи тест за бременност. Не че вярвала, нямала причина. Той решил да не се разправя с нея и взел най-евтиния. Изненадващо излезли две чертички.

„Аз гледах слисано и повтарях бременна съм, а не вярвах, защото нямаше как. Треперех цялата. Вярно, че от известно усещах подуване на корема, ходеше ми се често до тоалетна, но сметнах, че имам цистит. Нещо пулсираше в стомаха ми, но и на това бях намерила отговор, че имам проблем с червата.

Мъжът ми заяви, че едната чертичка не била пълна и била бледа, и съм си въобразявала“, спомня си сега сияеща бъдещата майка. На другия ден тя купила всички възможни тестове. Един след друг, всичките седем, показвали бременност. „Обадих се на мъжа си, на майка, на леля и приятелки. Никой не ми повярва, нито се зарадва видимо. Сигурно решиха, че съм се побъркала от много желание. С недомлъвки ме пратиха на доктор“, разказва още Дани.


Едва изчакала да стане понеделник и цъфнала в поликлиниката. В кабинета докторът я попитал кога й е била последната менструация. При отговора, че не помни, защото било преди близо 2 год., той се ядосал, че му губи времето, а него го чакало секцио.

„Каква бременност без цикъл? Как ще си бременна? Лягай, ела тука да те пегледам на видеозона“, заявил лекарят. Попитал я дали ще е желана, ако въобще я има, но я предупредил да не се надява.

Трепераща, тя гледала как докторът се приближава към монитора и очите му стават огромни, огромни. „Момиче, ти не си бременна. Ти си много бременна“, извикал гинекологът и тя решила, че ще роди всеки момент.

„Почнах да плача, а той изкара снимките, провери бебето как се развива. На втората снимка се вижда целият плод - очертано бебе. Моето бебе в началото на шестия месец“, хлипа Дани. Тя излязла в коридора, размахвайки снимката и крещейки:“Много съм бременна“!

Мъжът и само промълвил:“Стига бе! Сериозно!“, и почнал да плаче насред болницата. Докторът излязъл след тях, като в транс, с думите: „Егати не беше ми се случвало! Това е чудо“. След новината Дани не посмяла да се обади в клиниката, където трябвало да бъде след 3 дни за преглед. Решила, че ще е сметнат за луда да чака инвитро, а да е в напреднала бременност.


Щастливата жена и до днес няма обяснение какво и как се е случило. Докторът й казал, че имал такъв случай, но с жена в критическата. Възрастни нейни сродници пък се сетили за отколешно поверие и свързали зачатието със смъртта на дядо й, за когото тя се грижила до последно.

Като връщала лентата, установила, че е забремняла някъде около 10 дни след неговата смърт. „Казват, че в такива бездетни семейства, бебето чакало някой да си отиде, за да дойде то. Не знам какво е станало, важното е да се роди живо и здраво“, не крие сълзите си бъдещата майка.


Гинеколът й Марио Георгиев, който я лекува от години, и шефът на местното родилно д-р Емил Абаджиев се радват на новината, но смятат, че не е чак такъв феномен. Случвало се било и друг път.

„Пациентката има хормонален проблем отдавна. Просто е уцелен подходящ момент за зачеване, когато са сработили всички системи, обмяната на веществата, хормоните. Не е само психика. Нещо е мръднало и в ендокринната система и се е случило“, казват лекарите. Припомнят, че и до днес 30% от случаите на безплодие са с неизяснени причини.

Имали друга пациентка, за която от 10 години се смятало, че е стерилна. И тя разбрала, че е бременна в 5 месец. После заченала още 2 пъти. Друга, която страдала от анорексия и нямала менструация към 18 месеца, също изненадала лекарите с щастлива новина. Те нямат статистика за броя на двойките в района, които имат проблеми със зачеването на бебе, но казват, че има рязко увеличение на мъжкия фактор като причина за безплодие.
За Дани не е толкова важно какво и как е сработило.

Пази се да не чете в интернет всякакви версии и диагнози. Приема станалото, като чудо на живота и сбъдната молитва за рожба. Усмихва се, че бебето може да дойде на бял свят и на 14 февруари, като най-големия и истински празник на любовта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Ivan Lapatov

    ...безсрамието е първи признак на глупостта ... З. Фройд

Още от Лайфстайл