2900 имота се отчуждават за част от „Струма“

Новият участък от магистрала „Струма" между Благоевград и Сандански ще засегне 2900 имота в общините Благоевград, Кресна, Симитли и Сандански.

Това личи от договора, сключен наскоро между Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти" и обединение между шуменската фирма „Гео Консулт" и няколко физически лица, което трябва да оцени имотите.

91% от парцелите са земеделски, по 2% са в урбанизирани територии или в горски фонд, близо 4% са водни площи, а други близо 2% попадат в сервитути на транспортни съоръжения.

На предходния участък от магистралата държавата плати преди две години по около 450 лева на декар за земеделска земя. Новият участък обаче минава предимно през планински местности и е възможно обезщетенията да са по-ниски. Фирмата ще трябва да изготви докладите до лятото на 2015 г., а кабинетът ще определи и отпусне обезщетенията към септември.

Трасето между Благоевград и Сандански минава през Кресненското дефиле, където е предвиден 15-километров тунел. Проектът обаче има и вариант, при който преминаването през планината е с поредица от малки тунели и мостове. Кой от двата ще бъде предпочетен зависи от екооценката, която трябва да е готова през лятото на 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика