Кола уби бащата на топ адвокатка и избяга

Адвокат Ирен Савова с охрана, усетила, че я следят

Часове преди смъртта на баща й опитали да я отвлекат

Бащата на адвокат Ирен Савова - Иван Хаджипетков ( 75 г.) е блъснат и убит от неизвестен автомобил около 18,15 ч. на 9 декември м.г. на околовръстния път в Ихтиман. Новината не бе съобщена от полицията, но стана известна вчера, тъй като се коментира под сурдинка в града. Савова я потвърди лично пред „Труд" и добави, че 30 дни вече няма вест от разследването. То се води срещу неизвестен извършител на пътно-транспортно произшествие в ОДМВР -София, заявиха от ведомството. Те уточниха , че мощен камион или джип е ударил човека, който бил с колело и изчезнал. Издирването му засега било безуспешно.

„ Имам основателни съмнения, че смъртта на баща ми не е резултат на обикновена катастрофа. Часове преди нея мъж, който се представи за полицай, ме заплаши и направи опит да ме отвлече или поне да ме изведе от кантората сама. Ден преди това забелязах, че съм следена от непознат. Оттогава съм с охрана", сподели адвокат Савова. Тя е известна с това, че брани интересите на държавата в процесите за „царските" имоти и защитава бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Ето (по-долу) нейния разказ.


Адвокат Савова: Преди катастрофата получих заплахи
"Минувачи съобщили на 112 , че има прегазен човек на пътя в Ихтиман - баща ми. Отивал е както винаги по това време с велосипед към стопанския двор. Страстта му беше животновъдството, селекцията на различни породи овце...Погребахме го в затворен ковчег - премазан, разчленен, с половин лице... Той е слязъл от колелото, за да пресече пътя до стопанството. Точно тогава неизвестният автомобил го е ударил с огромна скорост и е избягал. И за миг дори не е спрял, нямаше следи от спирачки. Гледката беше ужасяваща - двама местни полицаи стояха до трупа, валеше дъжд, отмиваше кръвта и следите, върху тях минаваха коли. Над 2 часа чакахме за оглед следствено-оперативна група от София. Като дойде, вече нямаше смисъл. Имаше едно стъкълце от фар на местопроизшествието, оказа се, че и него не са иззели, нито пък записите от камерите наоколо, а те са над 30 - на общината и на частни фирми...От полицията в Ихтиман прибрали стъкълцето, а камерите не работели. Нито една ли?! Знам, че работи камерата пред входа на общината. А за камерите на пътя, откъдето минават крадците на дърва - за тях пари няма!

Щях да сметна, че става въпрос за обикновено пътно-транспортно произшествие, ако същият и предният ден с мен не се бяха случили странни неща.

Необяснимото

На 8 декември секретарката ми съобщи, че ме търси зам. началникът на РПУ - Божурище. „Здравей, колега - чух в слушалката - аз съм главен инспектор Иван Божков. Познаваме се, нали се занимавахме с едни твои дела..."Забравила съм" - признах, а той продължи фамилиарно: „Как си Иренче? Ходиш ли си на Ихтиман? Ти се прочу покрай това дело с Филип Златанов. Защо ли ти трябваше!... Забравихме се, а виж какъв е животът - днес те има, утре те няма, излизаш и не знаеш дали ще се прибереш!" Той няколко пъти повтори тази фраза, но аз не й придадох значение тогава. Попитах с какво мога да бъда полезна. „Посланикът на Словения ми се обади - каза - имаме техен човек задържан, минал границата с килограм и половина злато. Помоли ме да го свържа с теб, гледал твое интервю за Златанов и те харесал." Върна се на темата „Златанов": "Ще го оправдят ли? Защо ти трябваше да се хващаш с него? " Прекъснах го: Имам работа, давай по същество. „Можеш ли да дойдеш да разпитаме словенеца?" След 14,30 часа, отвърнах. Разменихме си джиесемите. По-късно се чухме пак: Да ида по-бързо, посланикът бил тръгнал към тях! Предложих да пратя колега от кантората. Не! Посланикът искал аз лично да ида и то сама. Щял да ме вземе с кола в 17 часа.
Усъмних се нещо. Чухме се няколко пъти, но в един момент чух от телефона му - "няма връзка с тоя номер"... Позвъних в РПУ Божурище и я виж ти! - нямали такъв служител!... В 17 часа си останах в кабинета, разбира се. А след час и нещо ми се обадиха: баща ми прегазен!

В безсънната нощ после се сетих за мнимия полицай и как ден по-рано усетих, че ме следят. Беше в деня, в който пуснахме молба, че Златанов иска да говори пред съда. Излизах в обичаен час от кантората, когато се сетих, че съм си забравила ключовете от дома. Обърнах се рязко кръгом и се сблъсках с непознат, който ме е следваше по петите. Настъпих го. Извиних се, върнах се, взех ключовете, излязох пак и що да видя - непознатият стои на ъгъла и ме гледа втренчено. Като се изравнихме, пак се извиних, но той обърна поглед от мен. Продължих, той ме последва - с тежки стъпки, в опасна близост. Забързах, той също. Влязох в един магазин, той ме изчака. Влязох в друг - пак. Отбих се в един фризьорски салон и се обадих на мой близък да му придружи. Като ме видя с него, мъжът се отдалечи. На другия ден седеше в кола пред кантората, спряла между две други така, че номерът не се виждаше. Тръгнах към тях с приятел, те потеглиха веднага. Оттогава се движа с охрана.

Разследването

Попитах разследващия полицай: получих съмнително обаждане от един телефон, да ви го дам ли? Исках да изключим версията за връзка между катастрофата и събитията около мен.Но той отсече: О, не, не! Това няма нищо общо с делото! Дори не ме попита за обстоятелствата. Ами ако някой е искал да ме отвлече, да ме сплаши?

Писах до окръжна прокуратура. Мои приятели с опит от службите не изключват, че баща ми е жертва на престъпно посегателство, последвало опит за посегателство срещу мен. Те допускат връзка с делото „Златанов". Доста криминални събития се навързаха около него - като странното изчезване на тефтерите...Познати ми припомниха, че кола блъсна и кандидата за шеф на ВКС неотдавна. Може да е случайно, но ако не е?

Мистериите около тефтерите

И без да е д-р Уотсън човек може да забележи, че някои обстоятелства, свързани със смъртта на Иван Хаджипетков са доста загадъчни. Още повече, че неговата дъщеря е адвокат по „царските" дела, където представлява огромни интереси на държавата, а напоследък защитава и Филип Златанов - подсъдимия по най-скандалния процес за политическа корупция у нас.

Да си припомним делото „Златанов". Някой подава анонимен сигнал: „Г-н главен прокурор, една моя позната, която работи в Комисията за конфликт на интереси ме информира, че там стават странни неща..." По този сигнал през юли 2013 г. незабавно в КПУКИ влизат 15 следователи, изземват всички преписки, бързат до Перник да обискират родната къща на Златанов и квартирата му в Студентски град. Следва видеопресконференция: вижте тефтерите ( „този да се удари, онзи да се оправи, да питам ИФ, ДП, ББ, ЦЦ" ) и тъй нататък - ето как едни хора са злоупотребявали с власт!

Усърдието е похвално. Може да се предположи, че също така усърдно органите ще изяснят и случилото се с адвокатката на Златанов, както и фактите, свързани със смъртта на баща й.

Впрочем, резултатът от наказателното преследване на Златанов е твърде скромен в сравнение с анонса от страна на прокурорите. Делото срещу него е образувано за „търговия с влияние", но обвинението му впоследствие е префасонирано в „престъпление по служба" . Ако не беше така и хората с инициали от тефтерите трябваше да отговарят пред съда. На практика за две административни нарушения - че не качил на сайта преписка за президента Плевнелиев и че качил преписка за съветничката му Димана Ранкова, Златанов на две инстанции е осъден на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода. Въпреки особеното мнение на съдия -докладчика.

А скандалните тефтери изчезнаха безследно от колата на един експерт, който спукал гума и при това се отбил в храстите по малка нужда. Останаха копия, заверени от Златанов ( „Вярно с оригинала"), но направени в негово отсъствие и без адвокат, обратно на указаното в НПК.

Едно важно обстоятелство убягна случайно или нарочно от общественото внемание: От кантората „Савова и сие" преди време отбелязаха, че „има неща от тефтерите, които са останали неизвестни на широката общественост". Златанов споделил пред адвокатите, че „ Някои неща от тефтерите ги няма по делото и не са показани на пресконференцията".

„Спестени са имена и цели изречения - отбеляза Савова и вчера. - Цитират се някои инициали - ИФ, ДП, ББ, ЦЦ, но в тефтера има и имена на съдии и прокурори! Защо за тях никой не говори?"

Ами ако е удобно някому тефтерите да изчезнат, Златанов зад решетките да си мълчи, а адвокатката му да се стресне и да спре да пита? Така темата ще се затвори. Но докога и дали?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право