Президентът на КТ „Подкрепа”: Не съм песимист относно увеличаването на добавката за нощен труд

Тръмп пратил писмо до Хашим Тачи, призовал Косово за споразумение със Сърбия

Гръцкият парламент одобри бюджета за 2019 г.

МВФ отпуска помощ в размер на 3,9 милиарда долара на Украйна

Министърът за Брекзит: Великобритания не може да отмени задействането на член 50 като временна мярка

Спецсъдът решава днес за мярката на Иванчева

Путин: Новото оръжие на Русия няма равно на себе си

Жълт код в цяла Източна България днес

На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Американски съдия разкритикува бившия съветник на Тръмп Майкъл Флин

Кола уби бащата на топ адвокатка и избяга

Адвокат Ирен Савова с охрана, усетила, че я следят

Часове преди смъртта на баща й опитали да я отвлекат

Бащата на адвокат Ирен Савова – Иван Хаджипетков ( 75 г.) е блъснат и убит от неизвестен автомобил около 18,15 ч. на 9 декември м.г. на околовръстния път в Ихтиман. Новината не бе съобщена от полицията, но стана известна вчера, тъй като се коментира под сурдинка в града. Савова я потвърди лично пред „Труд“ и добави, че 30 дни вече няма вест от разследването. То се води срещу неизвестен извършител на пътно-транспортно произшествие в ОДМВР -София, заявиха от ведомството. Те уточниха , че мощен камион или джип е ударил човека, който бил с колело и изчезнал. Издирването му засега било безуспешно.

„ Имам основателни съмнения, че смъртта на баща ми не е резултат на обикновена катастрофа. Часове преди нея мъж, който се представи за полицай, ме заплаши и направи опит да ме отвлече или поне да ме изведе от кантората сама. Ден преди това забелязах, че съм следена от непознат. Оттогава съм с охрана“, сподели адвокат Савова. Тя е известна с това, че брани интересите на държавата в процесите за „царските“ имоти и защитава бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Ето (по-долу) нейния разказ.

Адвокат Савова: Преди катастрофата получих заплахи
„Минувачи съобщили на 112 , че има прегазен човек на пътя в Ихтиман – баща ми. Отивал е както винаги по това време с велосипед към стопанския двор. Страстта му беше животновъдството, селекцията на различни породи овце…Погребахме го в затворен ковчег – премазан, разчленен, с половин лице… Той е слязъл от колелото, за да пресече пътя до стопанството. Точно тогава неизвестният автомобил го е ударил с огромна скорост и е избягал. И за миг дори не е спрял, нямаше следи от спирачки. Гледката беше ужасяваща – двама местни полицаи стояха до трупа, валеше дъжд, отмиваше кръвта и следите, върху тях минаваха коли. Над 2 часа чакахме за оглед следствено-оперативна група от София. Като дойде, вече нямаше смисъл. Имаше едно стъкълце от фар на местопроизшествието, оказа се, че и него не са иззели, нито пък записите от камерите наоколо, а те са над 30 – на общината и на частни фирми…От полицията в Ихтиман прибрали стъкълцето, а камерите не работели. Нито една ли?! Знам, че работи камерата пред входа на общината. А за камерите на пътя, откъдето минават крадците на дърва – за тях пари няма!

Щях да сметна, че става въпрос за обикновено пътно-транспортно произшествие, ако същият и предният ден с мен не се бяха случили странни неща.

Необяснимото

На 8 декември секретарката ми съобщи, че ме търси зам. началникът на РПУ – Божурище. „Здравей, колега – чух в слушалката – аз съм главен инспектор Иван Божков. Познаваме се, нали се занимавахме с едни твои дела…“Забравила съм“ – признах, а той продължи фамилиарно: „Как си Иренче? Ходиш ли си на Ихтиман? Ти се прочу покрай това дело с Филип Златанов. Защо ли ти трябваше!… Забравихме се, а виж какъв е животът – днес те има, утре те няма, излизаш и не знаеш дали ще се прибереш!“ Той няколко пъти повтори тази фраза, но аз не й придадох значение тогава. Попитах с какво мога да бъда полезна. „Посланикът на Словения ми се обади – каза – имаме техен човек задържан, минал границата с килограм и половина злато. Помоли ме да го свържа с теб, гледал твое интервю за Златанов и те харесал.“ Върна се на темата „Златанов“: „Ще го оправдят ли? Защо ти трябваше да се хващаш с него? “ Прекъснах го: Имам работа, давай по същество. „Можеш ли да дойдеш да разпитаме словенеца?“ След 14,30 часа, отвърнах. Разменихме си джиесемите. По-късно се чухме пак: Да ида по-бързо, посланикът бил тръгнал към тях! Предложих да пратя колега от кантората. Не! Посланикът искал аз лично да ида и то сама. Щял да ме вземе с кола в 17 часа.
Усъмних се нещо. Чухме се няколко пъти, но в един момент чух от телефона му – „няма връзка с тоя номер“… Позвъних в РПУ Божурище и я виж ти! – нямали такъв служител!… В 17 часа си останах в кабинета, разбира се. А след час и нещо ми се обадиха: баща ми прегазен!

В безсънната нощ после се сетих за мнимия полицай и как ден по-рано усетих, че ме следят. Беше в деня, в който пуснахме молба, че Златанов иска да говори пред съда. Излизах в обичаен час от кантората, когато се сетих, че съм си забравила ключовете от дома. Обърнах се рязко кръгом и се сблъсках с непознат, който ме е следваше по петите. Настъпих го. Извиних се, върнах се, взех ключовете, излязох пак и що да видя – непознатият стои на ъгъла и ме гледа втренчено. Като се изравнихме, пак се извиних, но той обърна поглед от мен. Продължих, той ме последва – с тежки стъпки, в опасна близост. Забързах, той също. Влязох в един магазин, той ме изчака. Влязох в друг – пак. Отбих се в един фризьорски салон и се обадих на мой близък да му придружи. Като ме видя с него, мъжът се отдалечи. На другия ден седеше в кола пред кантората, спряла между две други така, че номерът не се виждаше. Тръгнах към тях с приятел, те потеглиха веднага. Оттогава се движа с охрана.

Разследването

Попитах разследващия полицай: получих съмнително обаждане от един телефон, да ви го дам ли? Исках да изключим версията за връзка между катастрофата и събитията около мен.Но той отсече: О, не, не! Това няма нищо общо с делото! Дори не ме попита за обстоятелствата. Ами ако някой е искал да ме отвлече, да ме сплаши?

Писах до окръжна прокуратура. Мои приятели с опит от службите не изключват, че баща ми е жертва на престъпно посегателство, последвало опит за посегателство срещу мен. Те допускат връзка с делото „Златанов“. Доста криминални събития се навързаха около него – като странното изчезване на тефтерите…Познати ми припомниха, че кола блъсна и кандидата за шеф на ВКС неотдавна. Може да е случайно, но ако не е?

Мистериите около тефтерите

И без да е д-р Уотсън човек може да забележи, че някои обстоятелства, свързани със смъртта на Иван Хаджипетков са доста загадъчни. Още повече, че неговата дъщеря е адвокат по „царските“ дела, където представлява огромни интереси на държавата, а напоследък защитава и Филип Златанов – подсъдимия по най-скандалния процес за политическа корупция у нас.

Да си припомним делото „Златанов“. Някой подава анонимен сигнал: „Г-н главен прокурор, една моя позната, която работи в Комисията за конфликт на интереси ме информира, че там стават странни неща…“ По този сигнал през юли 2013 г. незабавно в КПУКИ влизат 15 следователи, изземват всички преписки, бързат до Перник да обискират родната къща на Златанов и квартирата му в Студентски град. Следва видеопресконференция: вижте тефтерите ( „този да се удари, онзи да се оправи, да питам ИФ, ДП, ББ, ЦЦ“ ) и тъй нататък – ето как едни хора са злоупотребявали с власт!

Усърдието е похвално. Може да се предположи, че също така усърдно органите ще изяснят и случилото се с адвокатката на Златанов, както и фактите, свързани със смъртта на баща й.

Впрочем, резултатът от наказателното преследване на Златанов е твърде скромен в сравнение с анонса от страна на прокурорите. Делото срещу него е образувано за „търговия с влияние“, но обвинението му впоследствие е префасонирано в „престъпление по служба“ . Ако не беше така и хората с инициали от тефтерите трябваше да отговарят пред съда. На практика за две административни нарушения – че не качил на сайта преписка за президента Плевнелиев и че качил преписка за съветничката му Димана Ранкова, Златанов на две инстанции е осъден на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода. Въпреки особеното мнение на съдия -докладчика.

А скандалните тефтери изчезнаха безследно от колата на един експерт, който спукал гума и при това се отбил в храстите по малка нужда. Останаха копия, заверени от Златанов ( „Вярно с оригинала“), но направени в негово отсъствие и без адвокат, обратно на указаното в НПК.

Едно важно обстоятелство убягна случайно или нарочно от общественото внемание: От кантората „Савова и сие“ преди време отбелязаха, че „има неща от тефтерите, които са останали неизвестни на широката общественост“. Златанов споделил пред адвокатите, че „ Някои неща от тефтерите ги няма по делото и не са показани на пресконференцията“.

„Спестени са имена и цели изречения – отбеляза Савова и вчера. – Цитират се някои инициали – ИФ, ДП, ББ, ЦЦ, но в тефтера има и имена на съдии и прокурори! Защо за тях никой не говори?“

Ами ако е удобно някому тефтерите да изчезнат, Златанов зад решетките да си мълчи, а адвокатката му да се стресне и да спре да пита? Така темата ще се затвори. Но докога и дали?

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.