Метрото затваря центъра за коли през есента

Строежът на третия лъч на метрото, чийто старт се планира за есента, ще затвори за движение на автомобили ключови участъци от центъра на София. Къртицата ще тръгне от Малък театър „Зад канала", ще мине покрай Орлов мост, а оттам през „Патриарх Евтимий" и кръстовището на бул. „Витоша" и "Патриарх Евтимий", за да продължи до "Красно село".

"При театъра и на Орлов мост няма да затваряме движението, но на Попа и при НДК това е неизбежно. Ще се опитаме обаче органиченията да са на части, за да няма големи задръствания", обясни пред "Труд" шефът на общинското дружество "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

В момента се подготвят финалните документи, с който ще се кандидатства за 341 млн. евро от еврофондовете, с които да се финансира строежът на трасето. Прогнозната цена за целия лъч, който ще свърже бул. "Владимир Вазов" с кв. "Овча купел", е около 400 млн. евро. Останалите средства ще са държавно финансиране.

"Процедурата за избор на изпълнител за първия етап "Малък театър „Зад канала" - "Красно село" вече е на финален етап. Очаквам проектът да може да стартира през лятото, а същинското строителство на тунелите - през есента", обясни инж. Братоев. Трасето е дълго 7 км и по него има 7 метростанции.

През април ще бъдат пуснати в експлоатация две разширения на сегашните линии - до летището и до Бизнеспарка. Тогава се очаква с метрото да пътуват около 380 000 души, което е всеки трети от ползващите градски транспорт в столицата.

През 2018 г., когато ще бъдат довършени както третият лъч, така и останалите разширения на метрото, се очаква с подземна железница да се придвижват около 550 000 столичани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини