Бивш зам.-кмет на София стана сътрудник в НС, БСП атакува

Социалисти атакуваха назначаването на бившия зам.-кмет по транспорта на София Велизар Стоилов за нещатен сътрудник в ресорната комисия в парламента. В декларация на Дискусионния клуб за социална местна политика (ДКСМП), зад който седят Борис Цветков и Николай Белалов от БСП, се припомня скандалът, заради който Стоилов подаде оставка. Преди 6 г. сп. "Тема" публикува стенограма от разговор между зам.-кмета и шефове на транспортни фирми, които уговарят стратегии за участие в общинския конкурс за отдаване на 16 автобусни линии на частни компании.

Според Цветков и Белалов след скандала е последвало бездействие на разследващите органи и на Столичната община. С назначаването на Стоилов за експерт към парламентарната комисия нещата си идвали на мястото и се изяснявали въпросите „Кой?", „В интерес на кого?" и „Защо?" е нарушавал закона, смятат социалистите от ДКСМП.


Шефът на комисията по транспорт Гроздан Караджов (РБ) нарече атаката "безполезна" и обясни, че като председател ще използва познанията и експертността на всеки, който може да допринесе за работата, без значение "чий кадър е". И сподели, че сътрудник на комисията ще е и бившият депутат от левицата в предишния мандат Мартин Захариев - като човек, който разбира от електронни съобщения и е работил в същия ресор като народен представител. Освен това всяка ПГ може да предлага и ще има свои експерти.
Караджов припомни, че сътрудниците към комисии нито гласуват текстове, нито имат други правомощия, извън това да се търси мнението им. Той допълни, че ако в обществото има интерес към случая със Стоилов, към който се връща БСП, отговорите трябва да се търсят от Стоилов.
От справката, публикувана на сайта на парламента, става ясно, че 30 бивши депутати ще сътрудничат на комисиите, групите и сегашните народни представители. Те ще получават хонорари за дейности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика