360 видинчани искат възмездие за смъртта на строител

"Нищо не може да ме успокои. Брат ми вече го няма. В земята е. Времето не лекува, минаха месеци, а още повече боли." Така изплака мъката си пред "Труд" една скърбяща сестра.

33-годишната Гергана Маринова от Видин иска най-тежкото наказание за убиеца на своя брат. За максимална присъда настояват и над 360 близки, приятели и познати, които направиха група във фейсбук с искане на възмездие за смъртта на 34-годишния Иван Ганчев.

Кървавата драма между двама приятели, потресла Видин, се разиграла към 23,25 ч на 31 октомври 2014 г. в бистро на ул. "Найчо Цанов" в града.

След кратка разправия пред погледите на пълното с клиенти заведение 40-годишният Пламен Ценов, известен като Пижо, извадил нож и няколко пъти пробол Иван в гърдите. Едно от намушкванията се оказало фатално, тъй като острието срязало на две сърцето на жертвата. Облян в кръв Иван паднал на земята, а убиецът го ритнал и напсувал като за последно, разказват очевидци.

От заведението веднага подали сигнал на тел. 112, а на помощ се притекли униформени и медици. Лекарите обаче не могли да направят нищо, тъй като Иван вече бил мъртъв.

"Преди да издъхне, брат ми направил две крачки, хванал се за тениската и успял само да каже - този ме уби!", проплаква почернената му сестра. Гергана научила за трагедията от двете си момчета, които работели в заведението. "Говорих с тях по телефона. Единият ми син рече: "Мамо, по-добре не идвай. Пижо наръга вуйчо с нож!" и ми затвори. Тръгнах веднага, но когато отидох, видях само кръв. После разбрах, че брат ми е мъртъв", разказва сестрата.

Гергана и близките й недоумяват как се е стигнало до убийството. Иван работел като строител и дървосекач. С Пламен се знаели още от деца, израснали заедно във видинското село Дружба. "Бяха приятели. Не мога да разбера откъде е тази злоба. Защо уби брат ми?", ридае Гергана, по чиито думи Пижо имал много лош нрав, когато пие, а това ставало често. "Целият ужас е станал пред очите на децата ми. Иван беше много добър вуйчо", продължава да ридае почернената му сестра.

Пламен е в ареста с постоянна мярка "задържане под стража", а защитата му твърди, че убийството е извършено в състояние на афект, за да получи по-ниска присъда от доживотна.

"Знам, че нищо не може да върне вече Иван, но искам справедливост. Той беше добър човек и приятел, помагаше на всички", казва Поли Петрова, приятелката на убития. Дни след трагедията Иван трябвало да отпразнува 35-ия си рожден ден. "Вместо да празнуваме, палихме свещи", плаче Поли.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право