На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Калин Каменов: Религиозни порядки пълнят домовете със сирачета

“Броят на изоставените деца може да бъде намален с промяна в Закона за закрила на детето. Една от стъпките е обвързването и с детските надбавки”. Това каза пред bTV бившият шеф Държавната агенция за закрила на детето и настоящ зам-министър на младежта и спорта Калин Каменов.

“Има дефицит на специалисти на терен”, обясни той и обвърза проблема с изоставените деца с липсата на закон за съжителството с малолетни момичета.

“Допреди 2,5 години нямаше образувани дела в страната срещу малолетните родилки като педофилия. Службите не успяваха да се намесят, защото по този начин сме се месели в религиозните порядки на ромите”, обясни специалистът.

“Съдът или прекратява делото или осъжда извършителя на пробация. Като бивш шеф на Държавната агенция на закрила на детето бях събрал цяла папка с подобни случаи. Много е важна ролята на здравните медиатори и социалните служители, които да образоват населението. За съжаление тези специалисти не достигат”, допълни Каменов.

Тенденцията на брой изоставени деца се запазва. Те са над 2000 на година, но има и много такива, които се изоставят при роднини. Самият Каменов е бил дете от институция, но признава, че образованието го е спасило. Той е категоричен, че социалните работници са изключително важни.

Той посочи, че благодарение на работата на социалните работници много майки са се върнали при децата си.

“Ако децата живеят на стаден принцип няма как да се развият и да постигнат мечтите си”. Увеличаването на приемните семейства е една много добра стъпка за изоставените деца, посочи той. Най-лошото за едно изоставено дете е да бъде съжалявано. Експертът посочи, че е изключително важно децата да се научат да се борят.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.