Оцелял от гръцкия ферибот: Адът започна навън

Разликата е, че ние горим, пък „Титаник” се разцепи, потъна. Като филм... трябва да си там, за да усетиш този ужас, който преживяхме. Това разказа пред камерата на bTV международният шофьор Вергил Доспатлиев, един от българите, които дни преди Нова година бяха спасени от горящ ферибот в Адриатическо море.

Докато бил в каютата си, усетил дим и излязъл. Жена от екипажа му казала, че е избухнал пожар, при което той вдигнал и колегите си, преди да излезе.

„Адът вече започна навън, при силния дъжд и вятър – след 10-15 минути спря токът, останаха само лампичките на спасителните жилетки”, описа ситуацията Доспатлиев. По думите му имало хора с изгорели от огъня обувки, като екипаж и пасажери трябвало да се местят от палуба на палуба, заради високата температура от пламъците.

Шофьорът каза, че не е виждал хора да скачат от ферибота, но в лодките, спуснати само с жени и деца, имало и мъже и е възможно част от тях да са доплували. Когато дошли италианските военни хеликоптери започнала паника и блъсканица кой първи да се спаси.

„Огънят ни изтласка до последната палуба, нямаше накъде повече, корабът се беше наклонил много надясно”, разказа Доспатлиев. „Задържах самообладание, за да остана жив, трябваше да остана жив – заради семейството си, най-вече”.

По време на продължилата с часове драма той се запознал с една българка – Радка Тодорова. Подобно на него, и тя била спасена от италианските спецчасти по въздуха.

Вергил Доспатлиев по план трябвало да посрещне 2015 г. в Италия, но в крайна сметка със самолет стигнал до Атина, където живее майка му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини