След неуспешна детонация на бомба от Втората световна война в Дрезден – полицията определи ситуацията като „сложна и опасна“

Тържествено шествие за 24 май в Кърджали

Малайзийският MH17 е свален с ракета от руските военни

Данък се дължи за получени пари за стартиране на бизнес

Би Би Си: Адвокатът на Тръмп е получил 400 хил. долара, за да уреди тайна среща между президента на САЩ и Порошенко Майкъл Коен и Украйна отрекоха твърденията

Служител в игрална зала е ранен от маскиран мъж при опит за грабеж в Бургас

Вицепрезидентът Йотова от Велики Преслав: 24 май е най-обединяващият празник

Борисов и Заев заедно в “Сан Клементе” (ВИДЕО)

Президентът Радев: Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството

Премиерът Борисов пристигна в Рим (СНИМКИ и ВИДЕО)

Вижте подаръците за папа Франциск от премиера Борисов (СНИМКИ)

Бойко Борисов се срещна с китайския посланик Джай Хайджоу

Държавният глава Румен Радев и просветният министър Красимир Вълчев поведоха празничното шествие за 24 май в София (СНИМКИ)

Кирил и Методий създават глаголицата, Климент Охридски – кирилицата В семейството на Солунските братя се раждат общо седем момчета

Кметът Димитър Николов: Честит празник на буквите, бургазлии!

Учени: Мехурчетата в шампанското са ключ към нов вид електроцентрали

Японски учени са изследвали механизма на образуване на мехурчетата в шампанското – узряването на Оствалд – и са доказали, че то се подчинява на теорията на Лифшиц – Сльозов. Откритието ще помогне за създаването на ново поколение електроцентрали, тъй като същият принцип се използва в работа на парните турбини за производство на енергия, съобщи “sciencedaily.com”.

Узряването на Оствалд се наблюдава при процеса на отваряне на бутилка шампанско: след като тапата излети от шишето, налягането в него се променя и малките мехурчета от шампанското първоначално се разпадат на още по-малки, но след това започват да се притеглят от по-големите и в резултат се получават големи мехурчета.

Японските изследователи с помощта на най-мощния компютър в страната са моделирали този процес и са установили, че той се подчинява на теорията на Лифшиц – Сльозов. Преди се е смятало, че газовите мехурчета, които се образуват в течности, не се подчиняват на тази теория.

Физиците твърдят, че парните турбини, които генерират енергия, в работата си също използват принципа на узряването на Оствалд. Изучаването на механизмите на този процес може да помогне в създаването на по-ефективни електроцентрали.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.