Над 20 000 лв. за своя кауза събра Ротари клуб – Велико Търново на бляскав благотворителен бал Кметът на старата столица Даниел Панов стана почетен член на хуманитарната организация

Почерпен шофьор опитал да избяга от катаджии и се метнал в дере

Директори на столични училища се запознаха с иновативни технологии в сферата на дигиталните умения

Разкриха две домашни наркооранжерии през почивните дни в Костинброд и Самоков

Валери Симеонов пред „Труд“: Избирателите са ме пратили в парламента и би следвало да се върна

Тони Димитрова пристига в Благоевград за концерт спектакъл с Разградска филхармония

Дипломираха се магистрите от випуск 2018 на Стопанската академия в Свищов

Премиерът възложи на ДАНС и МВР проверка на издадените български документи за самоличност на чужди граждани за последните пет години

1350 лв., 400 евро и злато хвърлила жена от терасата си и се крила да не я застигне престрелка

Изкуствен интелект открива бързо и без болка рак на гърдата Болестта коси все повече млади българки

БЧК подпомага бездомници и уязвими ученици

Арестуваха измамник от Горна Оряховица с 4180 лева Потърпевшата е от Плевен и оставила сумата върху контейнер за смет на улицата

Германия забранява влизането на 18 саудитци заради убийството на Хашоги

Румен Петков: Абсурдно е „Булгартрансгаз“ да компенсира намаляващите си приходи от транзит на газ, чрез необосновани такси, които увеличават цената за потребителите у нас

Застраховател осъди община да му възстанови пари за спукани гуми Мотивът е, че кола се е повредила в необозначени и необезопасени неравности

Учени: Мехурчетата в шампанското са ключ към нов вид електроцентрали

Японски учени са изследвали механизма на образуване на мехурчетата в шампанското – узряването на Оствалд – и са доказали, че то се подчинява на теорията на Лифшиц – Сльозов. Откритието ще помогне за създаването на ново поколение електроцентрали, тъй като същият принцип се използва в работа на парните турбини за производство на енергия, съобщи „sciencedaily.com“.

Узряването на Оствалд се наблюдава при процеса на отваряне на бутилка шампанско: след като тапата излети от шишето, налягането в него се променя и малките мехурчета от шампанското първоначално се разпадат на още по-малки, но след това започват да се притеглят от по-големите и в резултат се получават големи мехурчета.

Японските изследователи с помощта на най-мощния компютър в страната са моделирали този процес и са установили, че той се подчинява на теорията на Лифшиц – Сльозов. Преди се е смятало, че газовите мехурчета, които се образуват в течности, не се подчиняват на тази теория.

Физиците твърдят, че парните турбини, които генерират енергия, в работата си също използват принципа на узряването на Оствалд. Изучаването на механизмите на този процес може да помогне в създаването на по-ефективни електроцентрали.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.