Работодатели: Увеличение на доходите до 4% през 2015 г.

Доходите на заетите в частния сектор ще се увеличат с едва от 2 до 4 на сто. Това прогнозират работодатели, цитирани от Форумнюз.

Според тях ни чака трудна за прогнозиране година с възможни положителни и отрицателни сценарии. Според очакванията на работодателите доходите ни ще растат, но не навсякъде и работа все така трудно ще се намира.

Повишение на заплатите ще има в сектори като информационните технологии, фармацията и тези браншове, които работят за износ, тежката база от индустрия. Ще остане обаче основният проблем с откриването на работните места, коментира заместник-председателят на стопанската камара Камен Колев.

Според колегата му икономист от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев тревога буди финансовият сектор:

Самите пропуски в надзора доведоха до това, че КТБ беше допусната по един абсолютно порочен, очевидно бизнес модел, да се разрасне до степен да може да зарази българската банкова система като цяло. За пореден път влагаме своята вяра в държавата и се оказва, че извършва едни неща, които не са баш това, което сме очаквали.

Но затова пък оптимизъм дават очакванията за повишаване на инвестиционната активност:

Според експертите в последните две тримесечия има известно събуждане на инвестиционното търсене, т.е. на създаване на нов производствен капацитет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес