Лазаров: Инфраструктурно съоръжение е единственото средство за справяне с миграционния натиск

Единственото ефективно средство за справяне с миграционния натиск е изграждане на инфраструктурно съоръжение. Това каза пред журналисти главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, предаде Фокус.

По думите на Лазаров, е необходимо изграждането на пътища за нормалното патрулиране на служителите по охрана на границата. По този начин ще се сведе до минимум рискът за служителите, които работят на българо-турската граница от една страна, а от друга – ще даде възможност за освобождаване на жива сила, която ще влезе във вътрешността на страната, за да изпълнява задължението си по опазване на обществения ред.

Светлозар Лазаров посочи, че в събота е бил на проверка в Елхово, Болярово и Средец. Той посочи и цифри по памет, че около 600 служители са командировани от вътрешността на страната към българо-турската граница от областните дирекции на министерството и около 400 служители на „Гранична полиция”.

„Още от първия момент, когато бяхме готови с всички анализи, бяха ясни две неща: този безпрецедентен натиск, няма аналог в нашата най-нова история и очакванията са той да бъде усилен предвид процесите, които текат в Близкия изток и Африка. Оттук нататък на нас ни остава възможността чрез организационни мерки да създадем необходимата среда за опазване на националната сигурност, общественият ред и свеждане до минимум рисковете от миграционния натиск и тероризъм”, каза още Светлозар Лазаров.

Битовата престъпност е намаляла с 9% през изминалата година, каза още Лазаров По думите на Лазаров, това касае обществото, а тази цифра в никакъв случай не е потенциалът на министерството. „Считам, че могат да се постигнат още по-добри резултати, особено с последното преструктуриране, което предложи вътрешният министър и с връщането на полицията във вътрешността на страната. Ще изисквам и ще се надявам да постигаме по-добри резултати”, подчерта той.

„През миналата и по-миналата година имаме около 5 групи „фабрики за убийства”, както ги наричаме. Някои от тях стигнаха до съдебна фаза, а други са до фаза съдебно производство. Това е един много показателен пример за противодействие, реално извеждане от среда, реално наказателно преследване на структури, които действително без оглед на позиции и човешки граници са отнели човешки живот и то през голям период от време”, посочи Лазаров.

Той уточни, че имат и много добри резултати по международния наркотрафик: „Чрез интегрирания модел на противодействие на наркотрафика около 1 тон имаме задържан хероин за миналата година, което е много добро постижение. Имаме в пъти увеличение на задържаните количества и кокаин, и синтетични наркотици на българска територия, марихуаната и канабисът са над 50 тона. Това няма аналог с досегашната практика, като за 2013 бяха около 30-32 тона, за 2012 г. – са около 2 тона”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини