Вълци тормозят петрички села

Редовни набези на вълци тормозят редица села в района на община Петрич, съобщи Георги Клюнтов, експерт по лова в Ловно-рибарско сдружение Петрич, цитиран от "Фокус".

Най-засегнати са селата в подножието на Огражден планина.

„В землище на село Долене шест вълка бяха забелязани да излизат на посия. Редица вълци дебнат най-вече в районите, където обитава сърната“, обясни Клюнтов.

Според него в село Зойчене за последните пет дни са изядени две кози и една овца.

„Преди около 15 дни на връх Маркови кладенци, в Огражден, са изядени два коня, четири прасета в землището на селата Кукуво и Чуричене, редица кози са станали жертви на вълците в района на селата Яково и Кърналово“, разказа Клюнтов.

В последно време са зачестили значително набезите на вълци, като една от причините за големия брой набези е както високата популация на хищника, така и кръстоската между кучета и вълци.

„Изгладнелите хищници слизат до селищата и нападат всякакъв добитък – едър и дребен. Разкъсани са няколко десетки животни: коне, магарета, телета, прасета, овце и кози. Хищниците стигат до самите къщи в селата, които са високо в планината. Има случаи, при които влизат дори в дворовете на местните хора“, каза още Георги Клюнтов. Към момента няма данни за пострадали хора от вълците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони