Славчо Янев: Миграционният натиск по българо-турската граница е около 150 човека на ден

Миграционният натиск по българо-турската граница е около 150 човека на ден. Това каза пред журналисти след награждаването си Славчо Янев, зам.-директор на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Елхово, предаде "Фокус".

Янев посочи, че се надява да се реализира комплексът от мерки, който вътрешният министър предлага, като изграждането на инженерно съоръжение на границата, назначаване на нови служители. „Очакваме да помогнат и от армията, както логистично, така и с човешки ресурс”, обясни Янев.

Той отбеляза, че миграционният натиск няма да спре, а ще продължи с години. По време на войната в Ирак около 10 години иракчаните са били на първо място по миграционен натиск на българо-турската граница. В момента сирийците са ги изместили, следвани от афганистанците и иракчаните.

"Този приз, с който бяхме отличени е една оценка, както за състава на нашата дирекция, така и за командированите служители, които вече втора година работят при нас от националната полиция. В началото мотивацията на служителите беше изключително висока, но командированите си имат и други ангажименти. В определени ситуации това ги натоварва. Ние от 2012 г. работим при условия, в които миграционният натиск се повишава с всеки изминал месец и тенденциите са точно такива. Съставът вече е много добре обучен. Реагираме абсолютно професионално", отбеляза Янев.

Той припомни, че в момента българо-турската сухопътна граница е една от най-горещите точки на Европейския съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини