Ислямист реди молитви в съдебната зала

Да бъдат предадени на испанските власти обвинените в терористична дейност бразилец Кайке Луан Рибейро Гимараеш (18 г.) и мароканците Тафик Моухуч (24 г.) и Мохамед Ел Гарби (27 г.). Това реши в първия работен ден на т.г. Хасковският окръжен съд.

Докато чакаше решението на магистратите Ел Гарби тихичко напяваше молитви от сурите на Корана в залата на Темида. "Искам да си отида възможно най-бързо. Не ми се остава нито ден повече. В килията ми е много студено", заяви още 27-годишният мароканец. Другите двама също декларираха, че са съгласни да бъдат екстрадирани.

Кайке, Тафик и Мохамед бяха задържани от граничните ни полицаи на пункта "Капитан Андреево" на 15 декември м.г. и предадени на ДАНС. Те са обявени за международно издирване от Централен следствен съд №1 в Мадрид по обвинение, че вербували в Барселона бойци за "Ислямска държава".

И тримата отричат да имат нещо общо с радикалния ислям. Според тях искали да отидат на екскурзия в Гърция и Истанбул по Коледните и Новогодишните празници, след което да се върнат на Иберийския полуостров.
Фактическото предаване на младите мъже на испанските власти ще стане в срок от 7 до 10 дни, поясниха юристи процедурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони