Нелицензиран център в София се грижи за деца с увреждания

В София функционира център, в който се полагат грижи за деца с увреждания при лоши битови и хигиенни условия. Социалната услуга се предоставя, без да има задължително издавания за извършване на такава дейност лиценз. Това съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето след проверка на центъра.

В частния център „Дар” четири деца с различни увреждания на възраст между 6 и 17 години са на седмично обгрижване, включващо подслон, хранене и обучителни занимания. За децата се грижи само един човек – управителят на центъра. Те прекарват времето си само в една стая, не се извеждат навън, имат лоша лична хигиена, няма условия за придвижване на инвалидна количка, установява проверката на ДАЗД.

Инспекторите са заключили, че са създадени предпоставки за социална изолация и не е осигурена подходяща среда за развитие. Според управителя на центъра обучението на настанените се осъществява на място в центъра три пъти седмично от учители на 99 Основно болнично училище „Проф. Василка Томова”, а родителите взимат децата си всяка събота и неделя. Само в редки случаи, когато близките са много ангажирани, децата остават в услугата и през почивните дни.

На комисията, извършваща проверката, не са предоставени договори с родителите за осигуряване на грижи и обучение, както и други документи, свързани с предоставянето на услугата – лиценз, правила и процедури, досиета на децата, договори за доставяне на храна, каквито са изискванията на Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца.

Комисията на ДАЗД счита, че по време на престоя им в Частен център „Дар” се нарушават правата на децата, гарантирани от Конвенцията на ООН за правата на детето, тъй като не е осигурена сигурна и безопасна среда, условия и специални грижи, които да отговарят на състоянието на настанените, в съответствие със специалните нужди на децата с умствени или физически увреждания.

Необходимо условие за предоставяне на социални услуги за деца е наличие на лиценз, който се издава от председателя на ДАЗД. Този документ е гаранция, че доставчиците ще предлагат социални услуги, които отговорят на стандартите за социални услуги за деца, и гарантират безопасна и сигурна среда за отглеждане и възпитание на децата и защита на техните права и интереси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини