Вълци хибриди вилнеят из Странджа

Ловци от Странджанско са се заели да се справят с огромната вълча популация в района, сред която пребивават все повече животни хибриди.

Става дума за кръстоска между вълк и куче. Такива екземпляри вече са били свалени от авджиите, съобщава Форумнюз.

Слуката се усмихнала 5 пъти само в един ден на дружинката от приморското село Писменово. Опитните пушки успели да открият глутница от 11 животни и да свалят почти половината от тях.

Първата гонка приключила без късмет, но втората възнаградила групата не само с петте хищника, но и с две диви прасета.

Постижението е сериозно, защото иначе такава бройка хищници се убива за поне няколко месеца, обясниха местните ловни специалисти.

Преди няколко месеца стана ясно, че в Странджа са били открити потомци на кръстоската между вълк и чакал. Това са показали резултатите от генетични изследвания, чиито първи 100 проби са направени на територията на цялата страна от учените.

Хибридите са открити за първи път в България, уточниха тогава специалистите. По думите им у нас има три различни екотипа вълци, сред които е и кръстоската.

Засечено е и наличие на инбридинг (близкородствено размножаване), което не е характерно за многочислените вълчи популации.

Феноменът най-вероятно се дължи на отсрелът на хищниците по време на брачния период, което води до намаляване на далечните роднини и чифтосване с близки кръвни линии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини