Как да намалите сметката за ток

След Коледа и Нова година настава време за равносметка на харчовете. Всеки може да сметне бързо и лесно колко пари е дал за храна, подаръци и напитки. Рядко обаче някой се сеща да включи и разходите за ток в равносметката.

По-дългият престой у дома по празниците, съчетан със студено време, гарантира по-високи декемврийски сметки за ток.

Доставчикът на електроенергия в Западна България ЧЕЗ изчислява, че само заради готвенето, включването на допълнителни печки за отопление тип „духалки" и повишеното използване на осветление, включително и коледна украса, сметката може да набъбне през декември средно с 56,18 лева над обичайните месечни стойности. Тази сума не включва разходите за ток за ютия, сешоар, пералня, бойлер и т.н.

Сметката се вдига най-много от готварската печка, особено ако тя не е клас А. Според изчисленията на доставчика, ако тя се използва средно по два часа дневно за 28 дни, какъвто обичайно е срокът за отчет, това ще струва на семейния бюджет 27,19 лева при сегашната цена на тока. Духалката, ако работи също по два часа, коства още 18,13 лева. Крушките пък, ако са до шест, ни излизат малко над 10 лева.

Много по-високи обаче са разходите на хората, които се отопляват само на ток.
Заради повишената консумация на ток през зимата всяко едно от дружествата доставчици на ток у нас - ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про", са изготвили свои съвети за абонатите. Тяхната цел е да се увеличи енергийната ефективност, така че клиентите да спестят пари, без да мизерстват и студуват.

Турското кафе
е по-скъпо

Знаете ли как се прави с до 50% по-евтино кафе в домашни условия? С кафемашина. Ако си приготвяте напитката с джезве, ще ви струва много по-скъпо. Обяснението е просто - кафемашината използва по-малко електроенергия, за да загрее, отколкото котлонът на печката дори когато става въпрос за индукционни котлони.

От „Енерго про" са изчислили, че използването на специализирани уреди намалява доста разходите за готвене. Така печенето на филии на тостер е със 70% по-евтино от печенето във фурна.

Фритюрникът е с 25% по-изгоден от пърженето на котлон, а яйцеварката е с 50 на сто по-икономична от варенето на яйца върху плочата на печката. За притопляне на ядене пък микровълновата фурна е много по-икономична от класическата фурна.

Важно е също така да не поставяте охлаждащи уреди до отоплителни. Не е препоръчително до печката да има климатик, вентилатор, хладилник или фризер. Добре е да знаете, че наличието дори на 1 сантиметър лед по камерите в хладилника вдига потреблението му на електроенергия със 75 на сто.

Доставчиците на ток съветват да използвате високи температури вкъщи само ако е изключително наложително. Така например не е препоръчително да перете на температура, по-висока от 40 градуса, да пускате съдомиялната на високи температури с дълги програми.

Широко отворен прозорец

Проветряването в студените зимни дни трябва задължително да се прави при широко отворен прозорец, но за кратко, съветват от доставчиците на ток. Открехването на прозореца е много по-неефективно както за смяната на въздуха в помещението, така и от гледна точка на икономията, защото се изразходва повече енергия за подгряване на стаята.

От „Енерго про" обръщат специално внамание на клиентите си, че никога, дори и през нощта, не трябва да намаляват до нула отоплението дори и то да е на ток. Последствието е, че за подгряването на стаята на сутринта ще отиде много повече енергия, отколкото ако тя не е изстинала напълно.

Не покривайте и не преграждайте отоплителните уреди с мебели или тежки завеси, за да отдават повече топлина в помещението, съветват още доставчиците. От ЕВН напомнят, че не е препоръчително да си сушите прането върху радиаторите, както и да ги преграждате, така че топлината да не достига до вас.

В случай че се отоплявате с климатик, филтърът му трябва да се почиства редовно, за да работи той по-ефективно.

Нова година, нов телевизор

Ако си мислите, че подмяната на стария телевизор с нов модел е въпрос на престиж и финансова възможност, вие сте наполовина прави. Новите телевизори са до 80% по-енергоспестяващи от старите, показват изчисленията на доставчика на ток в Североизточна България „Енерго про".

От компанията съветват клиентите си да изключват радиото и телевизора, когато не ги използват, защото в противен случай те хабят ток в режим „стенд-бай". От ЕВН са изчислили, че средната годишна консумация на уреди в такъв режим е 79 квтч за телевизор, 73 квтч за стереоуредба и 110 квтч за компютър плюс принтер. За сравнение едно домакинство, което не се отоплява на ток, харчи около 110 квтч месечно по нощна тарифа.

Хубаво е да си дадете сметка, че ползването на душ е по-препоръчително от ползването на вана. За една пълна вана (140-180 литра) е необходима около три пъти повече енергия, отколкото за вземането на един 5-минутен душ.

Може да се пести и от използването на ток за осветление. Компаниите доставчици съветват да използвате енергоефективни крушки, защото те намаляват с до 80 на сто разходите ви по това перо.

Животът на тези крушки обаче намалява с всяко палене и гасене. Например трябва да ги гасим само ако не сме в помещението за повече от 10 минути, иначе няма смисъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес