60% от турците нямат нищо против цензурата върху медиите

60% от турците нямат нищо против цензурата върху медиите в Турция, а 61 на сто са съгласни с ограниченията за употребата на интернет. Това показва проучване на общественото мнение, проведено от Ipsos KMG Research and Consultancy Company, цитирано от в. "Заман".

Анкетирани са 15 953 души над 14-годишна възраст в 7 региона на Турция. 49,2% от участниците са мъже, а 50,2 на сто – жени.

68% от турците въобще не използват интернет, а 84% предпочитат да гледат телевизия. От почитателите на телевизията 65% гледат най-вече новинарски предавания, а 41 на сто предпочитат различни състезания. 77% от жените гледат турски сапунени сериали, а 40% гледат просто каквото дават по телевизията.

61% от турците не биха се противопоставили на забрана върху интернет в страната им. 60 на сто от участниците в проучването нямат нищо против налагането на цензура върху турските медии.

Изследването показва и степента на интерес към културата в Турция. 96% от участниците никога не са ходили на опера или балет. 73% никога не са били на концерт, 80% не са гледали театрална постановка, а 56 на сто не са ходили на кино. 56% споделят, че не слушат музика, а 29 на сто не слушат радио. 45 на сто от турците не четат книги, а 29% не четат вестници.

Турците рядко пътуват. 45% от анкетираните никога не са били на почивка в родината си, а 94 на сто никога не са почивали в чужбина. 39% ходят на гости на семейството и приятелите си два пъти седмично. 38% никога не вечерят със семейството си в ресторант, а 46% не спортуват редовно.

71% от участниците в анкетата се определят като консервативни, като добавят, че спазват правилата на исляма. 60% от жените се забулват, когато излизат от дома си, а за 46% от мъжете е важно съпругата им да се забулва.

Един на всеки петима мъже смята за приемливо да удари шамар на жена. 18% от жените са на същото мнение. 61% от господата подкрепят правилото, че жената трябва да има разрешението на мъжа си, за да работи. 57% от жените споделят това мнение. Според 70% от анкетираните на студентките в турските университети трябва да бъде позволено да се забулват, а 57% смятат, че държавните служителки също трябва да имат правото да ходят забулени на работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят