Проучване на Форумнюз: Споразумението ТПТИ съсипва икономиката на България

Неверни и заблуждаващи са твърденията на американски и български политици, че Споразумението за търговия и инвестиции (ТПТИ), което предстои САЩ и ЕС да подпишат тази година, ще има положителен ефект върху малките и средни предприятия у нас и изобщо – върху икономиката на България. Това показва проверка на Форумнюз.

Според американски анализ на плюсовете и минусите от ТПТИ, ползата за България ще бъде постигане на 7,67% икономически ръст. Това твърдение обаче е под въпрос, тъй като с него са свързани две важни подробности. Първо, на такава цифра можем да се надяваме след близо век евентуално (2,5% след 5 г., 3,97 след 20 г., 5,8 след 50 г. и заветните 7,67% в далечна перспектива). Второ, тук не се отчита фактът, че според Националния статистически институт след около сто години, дори при сравнително благоприятни условия на живот у нас, работоспособното ни население ще се е стопило до около 2,5 млн. души.

В 40-те страници анализ, с които Форумнюз разполага, не се посочва на какви данни се опират авторите и с каква информация са си служили. Между Националното сдружение на малкия и среден бизнес, САЩ, Министерство на икономиката и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия няма обмен на информация, нито комуникация относно ТПТИ, заяви Елеонора Негулова, председател на сдружението.

Абсолютно необосновано е и друго твърдение в същия анализ – за 18,2% увеличение на износа ни. Това не е реално, тъй като у нас не е разработена система за интегрирано прилагане на политики. С други думи, България няма възможност да се възползва от ТПТИ, ние изобщо не сме готови за това, обясни още Негулова. По думите й основният страх на бизнеса в момента е съдбата на вътрешния ни пазар, защото българските стоки може да се окажат неконкурентноспособни на евтините американски продукти и да последват фалити.

Хвалби за търговското споразумение и обещания за икономически ползи за България бяха представени у нас на специално организиран в началото на декември форум – от Американската търговска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфиндустрия България, както и посолствата на САЩ и Италия (две от страните, с най-големи очаквани печалби от ТПТИ).

Наред с обещанията на двамата посланици – Марси Рийс и Марио Контичели за просперитет на европейските държави, икономически ползи от ТПТИ изреждаше и вицепремиерът Меглена Кунева, която, подобно на външния ни министър Даниел Митов, безрезервно подкрепя споразумението и отдавна го рекламира.

Организаторите на форума заявиха, че информацията за очакван растеж на страната ни е от въпросния анализ, който обаче не бил американски, а на БАН. Директорът на Института по икономически изследвания към БАН – проф. Митко Димитров отрече пред Форумнюз Академията да го е правила. Той уточни, че един от съавторите на документа е българин – доц. Йото Йотов, работещ в САЩ, който преди известно време станал асоцииран член на БАН в Щатите и това е дало основание прогнозите за ТПТИ за България да се приписват на нашата научна институция.

По думите на проф. Димитров споразумението ще се отрази положително на САЩ и на първите няколко най-развити страни в ЕС, не чак толкова добре на по-малко развитите икономики и негативно – на слабо развитите. Това се потвърждава, както от оценката на икономисти, така и от самия анализ за ползите и вредите от търговското споразумение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини