На 24 март 2018 да почерпят

Конкурс излъчи най-надеждния пикап Потребителите заявяват своите впечатления

Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Проучване на Форумнюз: Споразумението ТПТИ съсипва икономиката на България

Неверни и заблуждаващи са твърденията на американски и български политици, че Споразумението за търговия и инвестиции (ТПТИ), което предстои САЩ и ЕС да подпишат тази година, ще има положителен ефект върху малките и средни предприятия у нас и изобщо – върху икономиката на България. Това показва проверка на Форумнюз.

Според американски анализ на плюсовете и минусите от ТПТИ, ползата за България ще бъде постигане на 7,67% икономически ръст. Това твърдение обаче е под въпрос, тъй като с него са свързани две важни подробности. Първо, на такава цифра можем да се надяваме след близо век евентуално (2,5% след 5 г., 3,97 след 20 г., 5,8 след 50 г. и заветните 7,67% в далечна перспектива). Второ, тук не се отчита фактът, че според Националния статистически институт след около сто години, дори при сравнително благоприятни условия на живот у нас, работоспособното ни население ще се е стопило до около 2,5 млн. души.

В 40-те страници анализ, с които Форумнюз разполага, не се посочва на какви данни се опират авторите и с каква информация са си служили. Между Националното сдружение на малкия и среден бизнес, САЩ, Министерство на икономиката и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия няма обмен на информация, нито комуникация относно ТПТИ, заяви Елеонора Негулова, председател на сдружението.

Абсолютно необосновано е и друго твърдение в същия анализ – за 18,2% увеличение на износа ни. Това не е реално, тъй като у нас не е разработена система за интегрирано прилагане на политики. С други думи, България няма възможност да се възползва от ТПТИ, ние изобщо не сме готови за това, обясни още Негулова. По думите й основният страх на бизнеса в момента е съдбата на вътрешния ни пазар, защото българските стоки може да се окажат неконкурентноспособни на евтините американски продукти и да последват фалити.

Хвалби за търговското споразумение и обещания за икономически ползи за България бяха представени у нас на специално организиран в началото на декември форум – от Американската търговска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфиндустрия България, както и посолствата на САЩ и Италия (две от страните, с най-големи очаквани печалби от ТПТИ).

Наред с обещанията на двамата посланици – Марси Рийс и Марио Контичели за просперитет на европейските държави, икономически ползи от ТПТИ изреждаше и вицепремиерът Меглена Кунева, която, подобно на външния ни министър Даниел Митов, безрезервно подкрепя споразумението и отдавна го рекламира.

Организаторите на форума заявиха, че информацията за очакван растеж на страната ни е от въпросния анализ, който обаче не бил американски, а на БАН. Директорът на Института по икономически изследвания към БАН – проф. Митко Димитров отрече пред Форумнюз Академията да го е правила. Той уточни, че един от съавторите на документа е българин – доц. Йото Йотов, работещ в САЩ, който преди известно време станал асоцииран член на БАН в Щатите и това е дало основание прогнозите за ТПТИ за България да се приписват на нашата научна институция.

По думите на проф. Димитров споразумението ще се отрази положително на САЩ и на първите няколко най-развити страни в ЕС, не чак толкова добре на по-малко развитите икономики и негативно – на слабо развитите. Това се потвърждава, както от оценката на икономисти, така и от самия анализ за ползите и вредите от търговското споразумение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.