Череши за 6 лева килото на магистралата край Благоевград

Тръмп се чу с президента на Южна корея преди срещата с Ким Чен-ун

Птици и покъщнина изгоряха при пожар в Исперих

Треньорската легенда Кристоф Даум пред “Труд”: Трябва да рестартирате спорта си

„Чудовището“ се готви за исторически полет (ИНФОГРАФИКА) Размахът на крилете му е по-дълъг от футболно игрище

Димитър Цанчев: Успехът на сещата в София е, че обедини страните от ЕС по темата за Западните Балкани

За три часа над 5000 души разгледаха Парка на миниатюрите във Велико Търново

Сънародниците ни в Словашката република не срещат достатъчна подкрепа от българската държава

Пиян шофьор бяга от проверка и оказва съпротива на катаджии

Завършващи от 22 държави получиха дипломите си от Американския университет

И западни разузнавания са предупредили Турция за готвено покушение срещу Ердоган

18-годишен без книжка ударил велосипедист на 84 години Още двама неправоспособни, но и пияни задържа полицията

Пролетният сафрид се появи Морските вълци пак се жалват от делфините

„Паркинги и гаражи” в Търново с най-голяма печалба за тримесечието Следват го „Обредни дейности” и Онкодиспансера

Иконописец изографисва човешки тела 32-годишният Пламен Русев от Велико Търново се слави като един от най-добрите татуисти

5% отстъпка от налозите – само с електронна декларация

Всеки, който подаде данъчната си декларация онлайн до края на март, ще ползва 5% отстъпка от данъка върху доходите. От тази година изпращането на формулярите по интернет ще става по-лесно. Освен с електронен подпис декларациите ще могат да се изпращат и чрез персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно от НАП.

Отпада обаче отстъпката, която се даваше, ако човек подаде данъчната си декларация на хартиен носител. Предишните години намалението на налога с 5 на сто можеше да се ползва, ако човек подаде формуляра на хартия до 10 февруари и в същия срок плати дължимия данък.

Гражданите могат да вземат персоналния си код от офисите на данъчните по постоянен адрес. От приходната агенция обясниха, че хората, които са получили ПИК през миналата година, не трябва да го подменят с нов, за да могат да подадат данъчната си декларация онлайн.

Днес обаче се оказа, че желаещите не могат да получат ПИК. Причината е била голямото натоварване на системите на НАП във връзка с приключването на финансовата година. При този процес се обработват над 4 милиона сметки. От НАП обясниха, че финансовата година вече е приключена и от днес няма да има проблеми с издаването на ПИК.

Системата, чрез която ще се изпращат формулярите, е идентична с тази, която се ползва при подаване на декларациите с електронен подпис. Служебните бележки ще могат да се изпращат като прикачени файлове. Не е задължително документите да са сканирани, а за целта може просто да се направи снимка със смартфон.

Данъчните декларации може да се подават и по пощата или директно в офисите на НАП.

Крайният срок за деклариране на доходите и плащане на данъка е 30 април. Задължение да подават данъчна декларация имат хората със свободни професии и тези, които са получили доходи не само по трудов договор. Формуляри се попълват също, ако гражданите искат да ползват данъчни облекчения. И през тази година хората могат да намалят данъчната си основа с 50 на сто, ако направят дарение в полза на Център „Фонд за лечение на деца“ и фонд „Ин витро“. Намалението е 15%, ако дарението е за култура. Отстъпка от 10 на сто може да се ползва, ако през миналата година гражданите са правили вноски за доброволно здравно осигуряване или по застраховка „Живот“.
От НАП припомнят още, че от тази година гражданите ще подават нови данъчни декларации. Формулярите по-къси, защото от тях са отпаднали някои графи. Например вече осигурителните вноски се вписват общо, а не се разделят за държавно, обществено и здравно осигуряване. Хората вече няма да попълват и данни за работодателя при доходи от трудов договор.

Само за първите три часа от старта на данъчната кампания вчера са били подадени на хартиен носител 2000 данъчни декларации, съобщиха от приходната агенция. По интернет са били изпратени 30 формуляра.
От НАП припомнят, че всички налози се плащат по една банкова сметка, а при превода на парите се въвежда код – 11 00 00.

Черпиха с баница в офисите на НАП

Стартът на данъчната кампания вчера започна с баница в офисите на НАП в Кърджали. Данъчните там почерпиха с кулинарното изкушение първите желаещи да си декларират доходите. В Търговище пък посрещнаха първите посетители с новогодишни късмети. В офиса в Смолян кампанията вчера е започнала още в 8:35 ч. Тогава е била приета и първата данъчна декларация на пенсионер, който е едноличен собственик на фирма, извършваща патентна дейност. В Бургас първите данъчни декларации били на семейство, което веднага платило и дължимия налог.

Отписваме стари дългове с възражение до НАП

Всеки, който има неплатени данъци, но е изтекъл 5-годишният давностен срок за тях, може да поиска задълженията му да бъдат отписани. Това става с подаване на специално възражение до НАП. След премахването на единната сметка няма срок, в който хората могат да предприемат действия за изтриването на задълженията. Въпреки това отписването им не може да става автоматично и ако гражданите искат да са спокойни, могат да подадат възражение.

От приходната агенция обясниха, че възражението за отписване на дълговете обикновено се прави в отговор на някакво действие. Например, ако от НАП започнат действия по принудително събиране на неплатените данъци. Тогава с възражението те ще бъдат прекратени, ако е изтекъл срокът от пет години.

Трябва да се има предвид още, че 5-годишната давност може да бъде прекратена при определени обстоятелства. Например покана от НАП за доброволно плащане на просрочените данъци прекъсва 5-годишния срок, след който започва да тече нов. Давността обаче е окончателна след десетата година. Действията по принудително събиране на борчовете или ревизия също могат да прекратят 5-годишната давност, припомнят от приходната агенция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.