РПУ не знае как се плаща с ПОС, товари граждани с комисиони

Столичното 8 РПУ укрива служебния си ПОС-терминал за плащане с банкови карти и праща гражданите в банков офис, където да внесат исканата сума с такса превод. Това установи репортер на „Труд“, който подаде  там заявление за нов паспорт.

Пред гишето за подаване на заявления е окачено съобщение, че таксата се плаща на каса в коридора. Оказа се, че става дума за банков офис, където за такса от 40 лв. се удържат допълнително 3 лв. за превод. Никъде на десетките листове с указания за гражданите не е посочено, че може и да платят без такси – с банкова карта. Тази информация е достъпна само на сайта на МВР и е била публикувана нееднократно от медиите.

След като репортерът настоя да плати с банкова карта, стана ясно, че служителките за първи път извършват такава операция и не са подготвени за това. „Едно момче“ дошло и им показало за 5 минути как става това, но те забравили. Все пак извадиха служебния ПОС терминал и с интерес проследиха как журналистът сам „дърпа“ 40 лв. от картата си в полза на бюджета. След като плащането приключи служителките споделиха, че отново не са разбрали как става трансакцията и не знаят защо да се учат, след като не са касиерки в „Кауфланд“. Това изказване вече разгневи и други граждани, които вече бяха платили 3 лв. комисиона в банковия офис в РПУ. Те споделиха, че имат банкови карти и биха платили с тях, ако знаеха, че това е възможно.

Според „шефката“ на звеното за български документи за самоличност, която не се представи, полицията не подвеждала гражданите. Преди време имало лепенка кои видове банкови карти се приемат, но някой я бил отлепил.

„Труд“ попита МВР дали ще задължи 8 РПУ да напише на видно място, че приема плащания с карти, но до редакционното приключване на броя. Не ни информираха и колко плащания с ПОС-терминал е приела системата на МВР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини