Правят регистър на биопроизводителите

Задържаха шофьора на тира, ударил автобус на “Тракия”

Множество протести срещу проява на крайната десница в Берлин

Издирват шуменец

Официално от Кремъл: Бойко Борисов ще посети Русия на 30 май

Мая Манолова: Още 12 болници са пред фалит, освен тези в Ловеч и Враца

Германия започна подготовка за световното първенство по футбол

Премиерът Борисов на аудиенция при папа Франциск

ЕС отделя 1,5 милиарда евро за Турция за борба с мигрантската криза

Юбилеен маратон събира над 100 начинаещи предприемачи За 54 часа превръщат иновативни идеи в бизнес проекти

Хамбург въвежда частична забрана за стари дизелови автомобили

Делото за арест на стрелеца от Свети Влас да се гледа отново

Добричлия осъди общината заради падане на леда

Интернет търговия е заплаха за защитените животни

Американска двойка осъди 30-годишния си син да се изнесе от дома им

РПУ не знае как се плаща с ПОС, товари граждани с комисиони

Столичното 8 РПУ укрива служебния си ПОС-терминал за плащане с банкови карти и праща гражданите в банков офис, където да внесат исканата сума с такса превод. Това установи репортер на „Труд“, който подаде  там заявление за нов паспорт.

Пред гишето за подаване на заявления е окачено съобщение, че таксата се плаща на каса в коридора. Оказа се, че става дума за банков офис, където за такса от 40 лв. се удържат допълнително 3 лв. за превод. Никъде на десетките листове с указания за гражданите не е посочено, че може и да платят без такси – с банкова карта. Тази информация е достъпна само на сайта на МВР и е била публикувана нееднократно от медиите.

След като репортерът настоя да плати с банкова карта, стана ясно, че служителките за първи път извършват такава операция и не са подготвени за това. „Едно момче“ дошло и им показало за 5 минути как става това, но те забравили. Все пак извадиха служебния ПОС терминал и с интерес проследиха как журналистът сам „дърпа“ 40 лв. от картата си в полза на бюджета. След като плащането приключи служителките споделиха, че отново не са разбрали как става трансакцията и не знаят защо да се учат, след като не са касиерки в „Кауфланд“. Това изказване вече разгневи и други граждани, които вече бяха платили 3 лв. комисиона в банковия офис в РПУ. Те споделиха, че имат банкови карти и биха платили с тях, ако знаеха, че това е възможно.

Според „шефката“ на звеното за български документи за самоличност, която не се представи, полицията не подвеждала гражданите. Преди време имало лепенка кои видове банкови карти се приемат, но някой я бил отлепил.

„Труд“ попита МВР дали ще задължи 8 РПУ да напише на видно място, че приема плащания с карти, но до редакционното приключване на броя. Не ни информираха и колко плащания с ПОС-терминал е приела системата на МВР.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.