Главният секретар на МВР Младен Маринов пред “Труд” за задържания за бомбата на мача: Важно е, че стигнахме до конкретен човек, за да се види лицето на злото

Веселин Маринов: Жената до мен в момента е жената на живота ми

Петър Москов: Започвам да работя за дясно консервативно обединение

Пламен Георгиев: Имаше поискване на подкупа много преди да бъде даден на Иванчева Обадили са се още нови свидетели по случая

Колко струва жена преди век? Как гласуват депутатите, защо поскъпва хлябът според вестниците преди 100 години

Пожари изпепелиха кола, каравана и инструменти Пожарникари спасиха от пламъците къща

Спасиха мечета в Доспатско

Да се завърнеш в твоята смарт къща… Какво е “умен дом” и какви са ползите от него?

Калфин: ОЛАФ трябва да работи заедно с европейския прокурор

Почина най-възрастният човек на света – 117-годишната японка Наби Таджима

Доброволци радват хора в беда Момче с церебрална парализа получи инвалидни количка и стол

Кога адвокатите четат Библията?

Скутер с повече мощ и стил С литър бензин се изминават 48 км

Над половината българи очакват напрежението между Запада и Русия да расте Бележат съществен ръст антизападните настроения

Задържаха 35-годишен мъж, изнасилил 4-годишно дете

Селски лекари стават и аптекари

НЗОК ще плаща 100% поетите лекарства не на аптеките, а на производителя

Джипитата, които лекуват пациенти в отдалечени райони на България, ще получат правото да продават на болните медикаменти. Независимо дали препаратите са по лекарско предписание или не.

Това предвиждат промени в закони, които парламентарната комисия по здравеопазване ще започне да разглежда, съобщи за „Труд” председателят й ген. Стоян Тонев. Идеята е готвените реформи в лекарствената политика да влязат в сила от април.

В момента в много родопски села или райони в северозападна и североизточна България няма аптеки на десетки километри, затова пациентите се оправят кой както може – или някой отива до града и изпълнява рецептите на още десетина болни, или всеки един търси роднини и комшии за помощ. „От много години в Швейцария има практика фамилните лекари да продават лекарства”, посочи ген. Тонев. А от НЗОК напомниха, че в Германия така е още от 80-те години на миналия век.

Неблагоприятните джипи практики у нас са около 400, като в някои случаи семейният доктор отговаря за 400 души, друг път за 800 или повече. Т.е. законовата промяна ще облекчи стотици хиляди болни българи, които живеят в планините, по границите или в махали на голямо разстояние от аптеки.

„С нов текст в Закона за здравното осигуряване обмисляме да върнем модела, действал до 2008 г., според който здравната каса плащаше 100% покритите лекарства не на аптеките, както е в момента, а на производителите или на дистрибуторите им”, съобщи още за „Труд” ген. Тонев. Той обясни, че идеята е, прескачайки надценките, НЗОК да реализира най-малко 7-12% икономии от годишната сума за лекарства, а в най-добрия случай – цели 25%. Тази година здравната каса ще даде близо 720 млн. лева за медикаменти за домашно лечение и за онколекарства. Тоест, ако промяната стане факт, ще тя ще плати между 50,5 млн. лв. и 180 млн. лв. по-малко за напълно безплатните медикаменти. Става дума за 217 препарата от всичките над 2000, които са в позитивната листа.

Около половин милион българи получават чрез протоколи напълно покрити медикаменти, които са предимно за лечение на рак, кръвни заболявания, редки болести, диабет, множествена склероза и др. „Пациентите пак ще взимат лекарствата си от аптеките, а ако те откажат да отпуснат скъпоструващата терапия, тъй като НЗОК няма да им плаща за нея, може да им бъде отказан договор с касата”, каза още ген. Тонев.

Според дистрибутори обаче идеята е трудно осъществима, възникват много въпроси и проблеми и налага куп нормативни промени. Например как, ако касата не плаща на аптеката, дистрибутор ще достави лекарства без да ги фактурира, което нарушава данъчни закони, или как ще се знае на кой доставчик какво да се плати (тоест налага се сериозна отчетна и електронна система).

Проф. Илко Гетов, председател на фармацевтичния съюз: Всеки да работи, за каквото е учил

Не съм започнат с готвените идеи за промени. Но ако те станат факт, няма гаранция че безплатните лекарства ще достигат до аптеките. Причината е, че сега дистрибуторът има интерес да ги доставя на всички аптеки, тъй като касата им плаща за всяко отпуснато 100% покрито лекарство. Второ – ако дистрибуторът няма пари или не е сключил договор с производителя на даден препарат, той също може да не извърши доставката.
Не е изключено и вертикални структури – тоест като някои вериги аптеки с дистрибутор, да въртят „вътре в себе си” лекарства, а аптеките извън тях да стоят и да гледат. Решение е както НЗОК дава стимули на джипита за неблагоприятни практики, да осигури и за разкриване на аптеки в отдалечени райони. Защото всеки трябва да работи това, за което е учил. Лекарите и без друго са затрупани с много административна работа. Ако започнат да продават и лекарства, то ще е трудно да извършват качествено две различни дейности едновременно.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.