Заради смърт на дете: Шефът на болницата в Разград подаде оставка

Здравният министър д-р Петър Москов прие оставката на шефа на разградската болница д-р Гечо Жеков, в която на 28 декември м. г. почина 8-годишно момче пред Спешното й отделение заради липса на хирург. Вчера - на осмия ден след нещастието, министърът отиде в лечебното заведение с националния консултант по хирургия проф. Красимир Иванов, след което стана ясно, че са открити организационни нередности в работата на болницата. А към малкия пациент е проявено бездушие.

Документацията по случая, с която разполага агенцията „Медицински одит", е изпратена на Етичната комисия в лекарския съюз, който може да отнема лекарски права, ако се установи медицинска грешка.

Междувременно д-р Москов е издал заповед до всички директори на болници и до центровете за спешна помощ да спазват чл. 7 от Закона за лечебните заведения, според който пациент в спешно състояние не може да бъде върнат или неприет в лечебно заведение. Други текстове задължават транспортирането на болните с опасност за живота да става единствено със пециализирани коли с медицински екип в тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве