На работа след празниците? Самомотивирайте се

Ако четете това, значи сте оцелели през първия работен ден след две седмици коледно-новогодишни празници. Без съмнение след такива веселби и дълга почивка не е лесно човек да се върне на работа свръхактивен и силно мотивиран дори и да си е поставил нови професионални цели в новогодишната нощ. За да преодолеете стреса от завръщането към рутината на делничните дни в офиса и да не изоставате със задачите си, можете да предприемете няколко действия.

Първо. Направете си план. Напишете списък с всички задачи, които трябва да свършите в следващите седмици. За да се самопредизвикате, включете и дейностите, за които не сте добре подготвени. След това подредете задачите по важност, обсъдете ги с прекия ви ръководител и заедно поставете крайни срокове за постигане на целите. Редактирайте списъка при всеки успех или промяна на ситуацията.

Второ. Не бързайте с темпото. Не се захващайте с всички задачи едновременно - така вместо ексклузивни резултати може да си докарате стрес и разочарование. Започнете с бавно темпо и постепенно ускорявайте, за да наваксате работата. В противен случай рискувате да се преуморите още през първите дни в офиса и да загубите ефектите от дългата почивка.

Трето. Ангажирайте се с нови проекти. За да си върнете мотивацията на работното място, можете да преминете към максимата "Нова година - нов късмет, нов проект. Появи ли се някакво предизвикателство в офиса, без колебание го приемете още в първите дни след празниците. Така ще си създадете усещането за промяна в работната среда, което ще ви донесе адреналин и хъс и ще направи връщането към рутината неусетно и безпроблемно.

Четвърто. Заложете на комуникацията. За разлика от препоръчителното по-бавно темпо на работа в първите дни на годината трябва да ускорите максимално комуникацията както вътре във фирмата, така и с партньорите. Една от най-големите задачи след дълга почивка е да прегледате, осмислите информацията и отговорите на съобщенията от електронната ви поща. Също така е препоръчително да участвате във всякакви планьорки или неформални сбирки в офиса, за да се информирате за това, което предстои.

Пето. Организирайте приятни вечери. Независимо дали ще предпочетете да прекарате часовете след края на работния ден у дома или навън с приятели, направете си план за интересни занимания още сутринта. Така ще имате цел - да си свършите по-бързо и качествено работата за деня, за да можете да се отдадете на приятни часове с любими хора.

Шесто. Балансирайте професионалния с личния живот. Най-важното нещо, за да избегнете стреса при връщане на работа след дългата почивка, е да не прекалявате с нищо. Намерете баланса между личните и професионалните задължения, за да се чувствате пълноценни през новата година. Не забравяйте, че за да се справите с всичките си задължения, не трябва да правите компромиси с времето за сън.
Първите работни дни след Нова година са ключови за определяне на посоката на професионално развитие през останалите 12 месеца. Затова бъдете умни, съобразителни и подхождайте стратегически към работния процес.

Започнете на чисто

Искате късмет, професионални предизвикателства и успехи през новата година?! Тогава започнете на чисто - разделете се с разочарованията от неосъществените досега проекти, изхвърлете ненужните тъжни мисли, предизвикани от застоя в кариерата, и почистете бюрото си от излишни вещи. Ето няколко съвета как да промените нагласата си към ходенето на работа:

1. Не бързайте да се захванете с всички задачи още от сутринта. Отделете първите 10 минути от работния ден за кафе с колегите или стартирайте с приятна статия или музика. Чисто по японски можете да пускате музика в целия офис, за да мотивирате и колегите си.

2. Погрижете се за здравето и тонуса си, като внимавате с храната, която консумирате в офиса. Не се нахвърляйте на сандвичите и джънк фуда още в първия ден след празниците - дори и да сте преяли по време на големите софри, вероятно сте консумирали по-полезна храна. Ако имате воля, съчетайте преминаването към рутинния режим с по-лека хранителна диета. Ако не - наблегнете на плодовете и зеленчуците.

3. Погрижете се за самочувствието си, като облечете най-новите или най-хубавите си дрехи в първите работни дни. Така ще направите и по-добро впечатление на колегите и партньорите си.

4. И не на последно място - планирайте ваканциите през годината. Дори и да не бързате да правите резервации, начертайте идеи за пътувания и ги обсъдете с близки и приятели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл