Френска любов в зоопарка

Френска любов, но не като тази при хората, а с участието на истински животни от Страната на любовта, ще се вихри в софийския зоопарк.

След няколкото смъртни случая на животни през миналото лято тази година зооградината се надява на ново поколение пигмейски мармозетки и дори на бебе персийски леопард. Планирано е новите маймунки да се родят при чифтосване на сегашните обитатели на зоопарка, а опитите за малко хищниче да се правят след международен трансфер на животни.

"При нас има два персийски леопарда, но те не се харесват. Затова ще направим обмен със зоопарк в чужбина - нашата женска Ширас ще замине за Франция, а оттам ще изпратят друга женска на мъжкия ни леопард Надир", обясниха пред "Труд" служители на зоопарка. Директорът му д-р Манол Нейков се надява чифтосването да даде резултат, тъй като персийският леопард е застрашен вид. Очаква се трансферът да се направи, като се затопли, а продължителността на бременността при тези хищни котки е около 100 дни.

Вероятно напролет ще бъдат чифтосани и наличните в зоопарка мармозетки. Сега са бременни само козите.

Шефът на общинската охрана Красимир Димитров провери вчера как работи новата система за сигурност, която е изградена около клетката на тигъра Мърдок. Достъпът до вратата става само с електронна карта, а входът и самата клетка се наблюдават с камери. Изграждането на системата, която струва близо 9000 лв., се наложи, тъй като преди около месец гледач забрави клетката незаключена и Мърдок излезе.

Предвижда се монтирането на подобни системи за сигурност на още 16 места в зоопарка, на които се гледат хищни животни. Все още не е ясно кога ще стане това, тъй като Столичната община не е осигурила финансиране. През следващите седмици общинарите трябва да одобрят и бюджета на зоопарка, чиято разходна част е 2,4 млн. лв. Парите се харчат основно за грижи за животните. Годишните приходи от билети са около 1 млн. лв., които се вливат в общинската хазна.

През тази година ще бъде направен частичен ремонт в залата за хищниците, като се разширят летните клетки на животните. Зоопаркът приема дарения, каквито са и два от трите климатика, с които се топлят част от животните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини