Със 7 млн. лева обновяват улици в община Симитли

Андреа Налес е първата жена, председател на социалдемократите в Германия

Кирил Ананиев: Здравословното хранене при децата е пряко свързано с намаляването на хроничните заболявания при тях

Кметове и жители от Симтлийско запретнаха ръкави, сами си правят навес на храм

Борисов: Президентската институция никога не ме е интересувала След пет години ще си управлявам партията, ако сме живи и здрави, казва премиерът в интервю за dir.bg

Глобиха школска лафка за храни с палмово масло

Ким Чен-ун пуска инспектори от САЩ на ядрения си полигон

Външните министри на страните от Г-7 се противопоставиха на дестабилизиращото поведение на Русия 

Община Добрич ще иска компенсации за домакинствата, останали 3 дни без вода

Очакваните ползи от приемането на еврото в България Ще се повиши доверието в българската икономика, а в резултат от това ще се понижат разходите за външно финансиране

Див като мустанг 10 предавки и блокаж на предните колела

Сигнал за бомба пред президентството

Два нови маневрени локомотива родно производство за столичното метро

Над 30 китайски туристи са загинали при автобусна катастрофа в  Северна Корея

Общопрактикуващите лекари готвят национален протест

Мъжкото хоро в Калофер влезе в ледените води на река Тунджа, извадиха кръста

На Йордановден на много места в страната се изпълнява ритуала хвърляне на кръста във водата. Мъжкото хоро в Калофер влиза във водите на река Тунджа.
Екип на Нова телевизия е там, за да проследи ритуала. Калоферци се заканиха да не допускат външни хора да се хванат на тяхното хоро.

Близо 200 мъже, облечени в традиционните калоферски носии, се готвят да влязат в ледено студената вода на Тунджа, която от години насам хората не помнят да е замръзвала така, както тази сутрин. Това, според старо поверие, означава, че е за добро и годината ще е богата.

Ако миналата година ритуалът бе опорочен заради невиждано разцепление на две отделни хора, които се играха по едно и също време на две различни места в Тунджа, то тази година ритуалът отново е съпътстван със скандал. Калоферци не искат външни хора да влизат на хорото, защото опорочавали традицията им, тъй като не познавали традиционните песни и вместо тях в реката се чували пиянски възгласи, скандирания на имена на партии, на футболни клубове, както и чалга песни.
“Хората, които са гости, ние сме ги призовали да изчакат да мине калоферското хоро, което се е запазило дълги години. Те развалят нашата традиция с провокации. Те са почти пияни. Те първо на първо не знаят нашите песни, които се пеят във водата. Те си пеят техните. Миналата година бяхме много възмутени, защото, когато влязоха гостите, и почнаха да викат: “О, Варна..о, Бургас..о, морето..” Нека да си стоят на морето”, споделя възрастен мъж от Калофер.

Кметът на Калофер Румен Стоянов също призова гостите на града да изгледат спокойно ритуала по хвърлянето на кръста по бреговете на Тунджа и едва тогава да влязат в реката да играят хоро.

Малко след това кръстът бе хвърлен в реката, а късметлия го извади. По традиция след това кръстът се дава на май-малкия участник, влязъл в реката.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.