Ген. Михов: Армията е гарант на суверенитета, сигурността и независимостта на страната

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия има значението на пречистване и възстановяване на животоспособността и боеспособността на войската. Това каза в предаването пред „Фокус” ген. Михо Михов, депутат от АБВ и бивш началник на Генералния щаб на Българската армия.

„Свещеникът, който освещава водата и поръсва знамената светини и действащите бойни знамена, отправя църковната молитва армията да бъде боеспособна във вековете напред. В нашата конституция има няколко ключови думи, а именно, че армията е гарант на суверенитета, сигурността и независимостта, но преди всичко въоръжените сили осигуряват защитата на териториалната цялост. В това е големият смисъл, а не в мъжките хора по реките“, заяви ген. Михов.

Той коментира и темата за съкращенията в Българската армия. По думите му, ако се правят съкращения, няма да може да се гарантира суверенитетът, сигурността, независимостта и защитата на териториалната цялост на страната предвид кризите, които съществуват около нашите граници. Ген. Михов каза още, че дейностите по защита на границата не трябва да се изпълняват от Българската армия. Според него обаче армията може да помага с логистика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини