Изненадващо избликна минерална вода от атракциона Подземен град в Бургас

Напълно неочаквано избликна минерална вода от атракциона „Подземен град” в Бургас. Това каза за Фокус кметът на община Бургас Димитър Николов.

Атракционът се прави в бившe бомбоубежище в Морската градина на града. По думите на кмета, е нямало никаква информация в регистрите на Община Бургас и в Държавен архив за тази вода.

„Интерсното е, че водата е каптирана според нас в 50- те години на 20 век. Дебитът й е 1 л./сек. Посоката е от арменския паметник в Морската градина в посока централния плаж. Тя е изключително близка по състав до минералната вода на Минерални бани", каза още Николов.

Той добави, че откритата вода е изследвана за радиация и състав. Резултатите показават, че тя е годна и полезна за пиене и е минерализирана. В момента местната администрация очаква подкрепата от ВиК-Бургас за това от къде точно е каптирана водата.

„В момента правим проучвания точно от къде е каптирана и правим замервания на температурата на водата", добави Николов. Кметът каза още, че със сигурност проектът ще се забави, докато не се спре течът по стените в бомбоубежището.

„Ще се забавим малко във времето, докато не решим въпроса”, каза кметът. Очаква се справка от военния архив. „Оказа се, че всички материали на това бомбоубежище са при военните и са засекретени и нямаме достъп до информация. Очакваме съдействие от тях за това какъв е капацитетът на тази вода и каква е била причината да се каптира точно в това бомбоубежище”, каза Николов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони