Тодор, който извади кръста във Варна: В Бог не вярвам, не ходя да гласувам

21-годишният Тодор Дамянов от Враца извади Богоявленския кръст от морската вода във Варна. Младежът е студент по право във Велико Търново и работи като морски спасител.

След като извади кръста, Дамянов не спази традицията да отиде при митрополит Йоан за да му целуне ръка. Владиката стоеше на военен катер и чакаше щастливеца да го посети, но напразно. След като постоя, дядо Йоан реши сам да отиде до Тодор и му връчи кръст за спомен.

Младежът чистосърдечно си призна, че не вярва в Бог, но пожела здраве на всички и дори покани митрополита да скочи следващия път във водата с него. Дядо Йоан не се разсърди, а погледна философски на случката, като заяви, че фактът че Тодор е извадил кръста може да го накара да се обърне към вярата.

Малко по-късно се оказа, че освен нерелигиозен, студентът не вярва и в политическата система. Когато кметът на Варна Иван Портних отиде да го поздрави, някой попита Тодор дали гласува. Дамянов бе категоричен, че никога не е упражнявал правото си на вот и не вижда защо да го прави, тъй като всички политици били едни и същи.

В надпреварата за Богоявленския кръст във Варна се пуснаха 42-ма смелчаги. Най-възрастният бе 75-годишният Васил Тепеделенев, а най-малкият - 14-годишният Петър Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини