Христо Ботев е нашето българско Богоявление

Нашето българско Богоявление е Христо Ботев. Това заяви директорът на Националната библиотека "Св. Кирил и Методий" Боряна Христова, предаде БГНЕС.

Днес отбелязваме 167 години от рождението на Христо Ботев. На церемония пред бюст-паметника на революционера в Борисовата градина десетки граждани и политици дойдоха, за да окажат почест към великия българин.

Христо Ботев е символ на българския национален гений не само, защото вече много е писано и говорено за него, а защото той изисква истинност, честност и откровеност до край, която не винаги сме готови да приемем, почти никога не сме готови да направим. Ботев е взривоопасна смес от дълбок и проницателен ум, развит интелект и извисена духовност, съчетани с безкомпромисен характер, огнен темперамент и жестоко чувство за хумор, заяви още директорът на Националната библиотека. Тежък е последният път на Христо Ботев, когато тръгва към гибелта си, поетът вярва, че много хора ще го последват. Това не се случва, посочи Христова.

Боряна Христова цитира Захари Стоянов, който казва, че Христо Ботев е бил човек, роден и предназначен от необяснимите стихии да бъде велик човек, да води след себе си тълпите, да заповядва и да гради епохите.

Секретарят на президента Росен Плевнелиев по култура и образование и министър на културата в служебния кабинет на Георги Близнашки Мартин Иванов прочете поздравителен адрес от името на държавния глава. В него се посочва, че рядко в една личност толкова пълноценно се преплитат образите на отдадения революционер, поет и публицист. Ботев претворява пламенното си слово в своята кауза, стиховете си в своята съдба.

Заветът му - "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" отдавна се е превърнал в най-ярката емблема на българския гений и на волята на народа ни за свобода, независим и достоен живот, пише още президентът.

Венци и цветя пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени от името на държавния глава, кметът на столицата, председателят на парламента, партии и граждани. Ботевите стихове огласиха приказно побелялата Борисова градина и сякаш за миг се усети неуморният и пламенен дух на революционера, роден преди 167 години в Калофер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини