Мъжко хоро, два ритуала и нов военен командир в Сливен

Два ритуала за Йордановден се проведоха по едно и също време в Сливен и разделиха публиката от празнуващи и любопитни граждани.

Оказа се, че официалната церемония и този път ще е в шадравана до кметството, въпреки че в Сливен се сливат три реки, откъдето произлиза и името на града. На това отгоре шадраванът от много време бе празен не само заради студа, а и заради основен ремонт.

Наложи се от кметството да обезопасят съоръжението преди да го напълнят нарочно за християнския празник.

За кръста скочиха трима младежи. Извади го 20-годишният именик Йордан, студент по археология. Той получи от кмета Кольо Милев парична награда от 100 лева.

В същото време в другия край на града, край река Новоселска се събраха десетки граждани. Те бяха "въоръжени" с фотоапарати и мобилни телефони, за да направят снимки на първото мъжко хоро на Богоявление в Сливен. 11 ентусиасти от сдружението "Св.Георги Победоносец" и техни приятели влязоха във водите с народни носии и под звуците на тъпан и гайда изпълниха ритуала. Само един мераклия се престраши да скочи в реката. За разлика от другия смелчага Йордан, 20-годишният Николай цамбурна облечен с якето си. Но пък след като извади кръста, поведе хорото в реката.

По традиция в Центъра за подготовка на специалисти, бившата танкова бригада, бе извършен водосвет на бойното знаме. 6 януари се оказа специален за новия началник-щаб на военното формирование - навръх имения си ден подп. Данчо Николов бе официално представен на целия личен състав.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони