Водата в Шумен годна само за готвене

Питейната вода, която тече от чешмите в домовете в Шумен, е годна за готвене, не е препоръчително да се пие. Така е вече близо месец, заради завишена мътност от обилните дъждове и снеготопене.

Лабораторни резултати от взети проби на 5 и 6 януари от централното водоснабдяване показват, че стойностите на показател мътност още са над обичайните и са неприемливи за потребителите, съобщават от РЗИ-Шумен. Инспекцията препоръчва да не се пие и водата в град Велики Преслав и селата Панайот Волов, Белокопитово и Дибич.

Всички се снабядвяват от язовир "Тича", но няма пречиствателна станция за питейни води. Тази седмица стана ясно, че Министерство на финансите е изпратило отказ до инициативния комитет за отпускане на средства за изграждането й. В края на миналата година инициаторите изпратиха подписка на 7 040 души.

 Шуменци негодуват, че градът загуби финансирането от инвестиционната програма на кабинета Орешарски. Предвиждаше се за 3 г. съоръжението да бъде изградено.

От РЗИ-Шумен не препоръчват шуменци да пият вода и от изворните чешми в града, защото тяхното състояние се следи веднъж на тримесечие.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини