Прокуратурата взима 300 картини на Цветан Василев. Вижте част от тях (ОБЗОР)

300 ценни картини, собственост на банкера Цветан Василев ще бъдат прибрани от прокуратурата.

20 платна, сред които и творби на Златьо Бояджиев, Иван Мърквичка и Димитър Казаков-Нерон бяха изнесени вчера от трезора на поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) на площад „Гарибалди". Днес изнасянето на картини ще продължи.

От прокуратурата съобщиха за „Труд", че картините са иззети като веществено доказателство по разследванията срещу Василев за присвояване на 206 млн. лв. от КТБ и за пране на пари. Квесторите са предали доброволно платната и тепърва експерти ще оценяват стойността им.

След като картините бяха натоварени в камион с рекламен надпис „от врата до врата", мъж на име Георги Георгиев, който се представи за упълномощен да представлява Цветан Василев обясни пред репортерите, че е оказано пълно съдействие на прокуратурата. Той обаче уточни, че е притеснен как ще бъдат съхранявани ценните платна. В трезора на банката условията били подходящи.

От Министерство на културата съобщиха, че по искане на държавното обвинение ще предостави място за съхраняването им. По информация на „Труд" платната ще се пазят в Националния исторически музей.

Министърът на културата Вежди Рашидов, който има депозит от над 2 млн. лв. в КТБ, се е разпоредил да бъде оказано пълно съдействие на прокуратурата. Комисия от министерството на културата щяла да направи и исканото от прокуратурата експертно становище на творбите.

 

БОЖИДАР ДИМИТРОВ: Донесоха ни 20 картини, чакаме още 280


„Картините ще бъдат в НИМ, тъй като там условията за съхранението им в момента са по-добри", обясни директорът на музея Божидар Димитров. Той допълни: „И творби на банка „Славяни" и „Балканбанк" бяха съхранявани в НИМ след фалита им. Разликата е, че този път картините не са собственост на институция, а на банкера", обясни проф. Димитров. Сред доставените 20 творби вчера имало картини на Енчо Пиронков, Васил Стоилов, Борис Денев, Дечко Узунов, Лика Янко. Върху една от тях стояла визитка от Ирена Кръстева с послание: „На моя скъп приятел". НИМ очаква още 280 творби.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право