Четирима асансьорни техници на съд

Четирима техници отиват на съд, за да отговарят за паднал от 9-ия етаж асансьор, който уби жена и рани тежко друга. Това съобщиха от Софийската градска прокуратурата.
Трагедията се разигра на 19 август м.г. в блок 115 на столичния бул. „Цариградско шосе". Цветелина Радунчева ( 46 г.) и съседката й Мария Ваклинова ( 41 г.) пътували в асансьора, когато той започнал да се тресе и пропаднал в шахтата. Радунчева загина на място, а Ваклинова оцеля със счупени кости, разкъсан далак и мозъчна травма.

За смъртта им пред съда ще отговарят монтьорите Цветан Цветанов, Сергей Цветков, Петко Петков и Диян Дервенски. Те са обвинени, че са причинили смърт и тежка телесна повреда при немарливост и нарушаване на правила. След злополуката стана ясно, че е причинена от некачествен ремонт. Три години по-рано четирите въжета на асансьора били заменени с две. Това наклонило носещата шайба, въжетата се износили, тъй като се опирали в ролката, скъсали се и асансьорът паднал. Месец преди трагедията той минал успешно през техническа проверка.

Асансьорните техници са на свобода с най-леките мерки за неотклонение „подписка". Ако вината им в съда бъде доказана ги заплашват до пет години затвор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право